Video player inladen...

“Sancties VS hebben impact, maar minder dan sanctieronde van 2009 tot 2015”

De Verenigde Staten stellen opnieuw sancties in tegen Iran vooral gericht op de olie-industrie en de financiële sector. Zijn de sancties een schampschot of kreunt Iran onder de economische bankschroef? Correspondent Thomas Erdbrink geeft vanuit Teheran meer uitleg in Terzake. 

Volgens Erdbrink hebben deze sancties een impact, maar minder dan de vorige sanctieronde die van 2009 tot 2015 van kracht was. “Dat komt omdat Amerika dit keer het enige land is dat deze sancties afdwingt. Terwijl onder meer Europa, China en Rusland niet mee willen doen omdat ze nog steeds het nucleaire akkoord steunen.”

Eerdere maatregelen tegen Iran werden opgeheven in 2015, toen er een internationaal akkoord werd gesloten en Iran heeft beloofd om geen kernwapens meer te maken. Maar de Amerikaanse president Trump stapte zes maanden geleden uit dat akkoord en voert opnieuw sancties in. Na strafmaatregelen tegen goederen als aluminium en kolen, mag Iran nu ook geen olie meer invoeren in de VS of vervoeren.

Iran spreekt van een “economische oorlog” die verklaard wordt. Volgens Erdbrink is het dezelfde stoere retoriek die de Iraanse leiders altijd verkondingen. “Maar de leiders hebben wel een probleem omdat de Iraniërs de eindeloze sancties tegen hun land moe zijn”, duidt Erdbrink. “De toekomst zal uitwijzen of de mensen aan deze storm zullen weerstaan of het gemor groter wordt.” 

VIDEO: Onze correspondent Thomas Erdbrink geeft uitleg in "Terzake"

Video player inladen...

Meest gelezen