Video player inladen...

VS voert nieuwe reeks van zware sancties in tegen Iran, dat spreekt van "economische oorlogssituatie"

Zes maanden nadat de Amerikaanse president Trump zijn land eenzijdig had teruggetrokken uit het nucleaire akkoord met Iran, wordt een nieuwe reeks sancties van kracht. Na de strafmaatregelen tegen goederen als aluminium en kolen, mag Iran ook geen olie meer invoeren in de VS of vervoeren. Dat is een grote klap voor Iran, want olie is goed voor meer dan 70 procent van zijn uitvoer. "We zitten in een oorlogssituatie, een economische oorlogssituatie", reageert de Iraanse president Hassan Rouhani.

Economische bankschroef

Net voor de tussentijdse Congresverkiezingen verhoogt president Trump de druk op Iran. Het land mag geen olie meer invoeren naar de VS en zo'n 600 Iraanse bedrijven en personen kijken aan tegen financiële sancties. 

Deze strafmaatregelen waren al aangekondigd in mei, toen Trump besloot om zich terug te trekken uit de internationele nucleaire deal met Iran. Die deal was in 2015 door zijn voorganger Obama ondertekend. Trump noemde het de "slechtste deal ooit', ook al vonden Rusland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en China dat Iran zich netjes aan de voorwaarden hield. 

De Amerikanen hadden in augustus al de handel in dollars met Iran verboden en die in een aantal belangrijke goederen zoals staal, aluminium en kolen. Nu wordt niet alleen de invoer van Iraanse olie verboden maar ook het vervoer ervan. Nauwe bondgenoten zoals Japan en Zuid-Korea hebben zich al geplooid naar de Amerikaanse wensen. De uiteindelijke doelstelling is om de hele Iraanse olie-uitvoer tot nul te herleiden, zegt ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. 

Een achttal landen is al op de vingers getikt omdat ze Iraanse olie blijven invoeren. Over een tijdje zitten ze aan nul.
Mike Pompeo

Pompeo wilde de landen niet bij naam noemen. Maar het is geen geheim dat belangrijke invoerders van Iraanse olie zoals India, Turkije  en China zullen proberen om hun economische belangen niet onderuit te laten halen door wat Washington dicteert. De sancties zullen ook de internationale olieprijs opdrijven. 

Europese Unie niet akkoord

Ook de Europese Unie is niet opgezet met de nieuwe sancties van de Amerikanen. De Unie vindt dat Iran zich aan het nucleaire akkoord houdt. Maar enkele grote bedrijven zoals Siemens en Peugeot hebben zich al teruggetrokken. Ook enkele luchtvaartmaatschappijen vrezen deals met de VS mis te lopen en hebben vluchten van en naar Teheran geschrapt.

Onze minister van Buitenlandse Zaken Reynders zegt in "De ochtend" op Radio 1 dat hij de sancties "spijtig" vindt. Europa en België zijn bedrijven blijven steunen die toch willen blijven handel voeren met Iran. Maar uiteindelijk is de keuze aan hen.  (lees voort onder foto)

Wij proberen steun te geven aan de bedrijven die met Iran willen werken, maar het zal uiteindelijk een keuze van elk bedrijf zijn of het nog verder wil werken met Iran of niet.
Didier Reynders , minister van Buitenlandse Zaken
AFP or licensors

Protest in Iran

In Iran hebben gisteren tienduizenden mensen betoogd tegen de nieuwe economische sancties. De betogers kwamen samen bij het gebouw waar vroeger de Amerikaanse ambassade zetelde. Die werd exact 39 jaar geleden, op 4 november 1979, door radicale Iraanse studenten bestormd. 

De sancties kunnen de Iraanse bevolking treffen. De prijzen waren al gestegen en de Iraanse munt is gekelderd. Werkloosheid heeft al sociale onrust veroorzaakt tegen de regering van president Rouhani. De Iraanse leiders proberen de impact van de sancties te minimaliseren. De hoogste geestelijke leider Khamenei zei dat die deel uitmaken van de lange traditie van Amerikaanse vijandigheid tegen de Islamitische republiek Iran. 

President Hassan Rouhani liet vanmorgen militaire manoeuvres uitvoeren, die ook morgen nog zullen voortduren. Hij zegt dat zijn land aankijkt tegen een oorlogssituatie, en dat de stabiliteit in het Midden-Oosten zal afnemen. "We zitten in een oorlogssituatie, in een economische oorlogssituatie", zegt Rouhani. "We worden geconfronteerd met een treiterende vijand. We moeten standhouden om te winnen. 

Rouhani vergeleek zelfs de huidige toestand met de oorlog tussen Iran en Irak in de jaren 1980. "Gisteren stond Saddam tegenover ons, vandaag is het Trump. Er is geen verschil. We moeten ons verzetten en winnen."

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage van "Terzake"

Video player inladen...

Meest gelezen