Een foto van een A109 helikopter.

Belgische legerhelikopter spot 3 drenkelingen op zee

Voor de kust van het Verenigd Koninkrijk heeft een helikopter van Defensie tijdens een oefenvlucht 3 drenkelingen op zee gespot. De helikopter bracht de kustwacht op de hoogte en bleef ter plaatse tot ze waren gered, zo bevestigt een woordvoerder aan VRT NWS.

Het voorval vond plaats rond 15 uur onze tijd. Een A109 helikopter was voor een oefening onderweg van Bevekom naar Newcastle in het Verenigd Koninkrijk. In Norwich maakte hij een tussenstop om brandstof bij te tanken. Toen hij daar opnieuw vertrok, merkte de bemanning een romp van een schip op zee met daarop 3 drenkelingen.

De bemanning verwittigde meteen de kustwacht en bleef 45 minuten ter plaatse hangen tot die was gearriveerd. De drenkelingen zelf naar boven hijsen, was niet mogelijk omdat een A109 niet met een dergelijk systeem is uitgerust.

Wel gooide de bemanning van de helikopter meteen een reddingssloep naar beneden waarin de drenkelingen konden kruipen. Dat was nodig want al na 10 minuten was hun schip onder de golven verdwenen. 

De helikopter landde vervolgens opnieuw in Norwich waar de bemanning de nacht doorbrengt. Morgen vliegt de helikopter door naar Newcastle.

Meest gelezen