AFP or licensors

Delhi ligt onder verstikkende deken: meer dan 20 keer meer fijnstof in de lucht dan WHO-limiet

Delhi, de hoofdstad van India, ligt al enkele dagen onder een dikke deken van smog. De luchtverontreiniging piekt altijd rond deze tijd van het jaar, en ook nu zijn de metingen ronduit dramatisch. Op sommige plaatsen hangt er meer dan 20 keer zoveel fijnstof in de lucht als de limiet die de Wereldgezondheids­organisatie (WHO) hanteert. 

De luchtkwaliteit in Delhi was de voorbije dagen al abominabel, maar vanochtend werden inwoners verschrikt wakker omdat die nóg was verslechterd. Op de meeste plaatsen in de stad werden concentraties van fijnstof gemeten van 400 microgram per kubieke meter, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie een daggemiddelde van maximum 25 microgram als richtwaarde aanbeveelt. Op sommige plaatsen in Delhi werden zelfs concentraties van meer dan 600 microgram gemeten.   

AFP or licensors

De bar slechte luchtkwaliteit wordt veroorzaakt door vervuilende industrie, autoverkeer, stof en zand van grote bouwwerven, brandend afval en landbouwgrond in de omgeving die na de oogst in brand wordt gestoken. Bovendien staat er amper een zuchtje wind, zodat de smog boven de stad blijft hangen.

AFP or licensors

Meteorologische diensten hebben al gewaarschuwd dat de toestand er de komende dagen niet beter op zal worden, want over twee dagen begint Diwali, een van de belangrijkste religieuze feesten van de hindoekalender. Het feest symboliseert de overwinning van goed op kwaad, van licht op duisternis. Overal in het land worden dan lichtjes, maar ook massaal vuurwerk aangestoken, wat ook al kwalijke gevolgen heeft op de luchtkwaliteit. 

AFP or licensors

"Maar dat ze niet beginnen over Diwali", zeggen woedende inwoners van Delhi op de sociale media, die de overheid verwijten dat ze veel te weinig doet om de abominabele luchtkwaliteit te verbeteren. India is de laatste jaren goed op weg om China in te halen als land met de dodelijkste lucht op aarde. Meer dan 1 miljoen Indiërs sterven elk jaar als een gevolg van smog. De lucht in Delhi is volgens de WHO de slechtste van de planeet.

AFP or licensors

Meest gelezen