Video player inladen...

Deze kleine beer geeft nooit op. Of kon hij niet anders?

Een berin beklimt met haar welpje een steile bergflank in het oosten van Rusland. Voor de kleine beer is het een hele opgave. Het dier glijdt keer op keer weg, maar opgeven kent deze kleine beer niet. Hij klautert keer op keer weer naar zijn moeder. Hartverwarmend, zegt u? Misschien wel, maar het verhaal heeft mogelijk ook een donker randje.

De video van het heldhaftige kleine beertje in Rusland gaat het hele internet rond. Het lijkt dan ook een bijzonder vertederende scène, die bovendien gelukkig een goede afloop kent.

En toch.

Nadat het filmpje viraal was gegaan uitten enkele biologen en ecologen op Twitter hun bezorgdheid. Volgens hen is dit filmpje gemaakt met een drone, al is dat voorlopig nog niet bevestigd. Het is al langer bekend dat dieren daar bijzonder angstig en verstoord op kunnen reageren. Amerikaanse wetenschappers die The Verge citeert, denken dat ook deze beren op de vlucht te waren voor zo'n zoemend gevaar in de lucht. 

Ik betwijfel echt dat zij die route zouden genomen hebben als er niet zo'n vreemd ding zo overduidelijk te dicht bij hen zat te brommen

Wetenschapper Mark Ditmer aan The Verge

"Ik betwijfel echt dat zij die route zouden genomen hebben - of ze zouden die in elk geval veel voorzichtiger en trager genomen hebben - als er niet zo'n vreemd ding zo overduidelijk te dicht bij hen zat te brommen", zegt Mark Ditmer, een onderzoeker die al eerder de reacties van beren op drones bestudeerde.

Ziya Tong, de Engels-Canadese presentatrice van Discovery Channel die de beelden als een van de eersten deelde op Twitter, aanvaardt die kritiek. Ze postte nadien dan ook een extra tweet met een link naar de richtlijnen voor het gebruik van drones in de buurt van dieren.

Volg VRT NWS ook via Instagram:

Meest gelezen