Federaal parket: "Wraking onderzoeksrechter in voetbaldossier is niet ontvankelijk en niet gegrond"

Het federaal parket ziet geen reden om onderzoeksrechter Joris Raskin van het onderzoek naar het Belgische voetbal te halen. De advocaat van scheidsrechter Vertenten had daarom gevraagd. Het Antwerpse hof van beroep moet de knoop doorhakken.

Het openbaar ministerie meent dat het wrakingsverzoek van scheidsrechter Bart Vertenten tegen onderzoeksrechter Joris Raskin onontvankelijk is door laattijdigheid en ook ongegrond.

Bart Vertenten werd op 11 oktober aangehouden in het onderzoek naar fraude en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal. De 30-jarige scheidsrechter werd in verdenking gesteld van omkoping en criminele organisatie. 

Vertentens advocaat, Hans Rieder, vindt dat de onderzoeksrechter niet onpartijdig kan zijn, aangezien Raskin tot 17 maart ook lid was van de licentiecommissie van de voetbalbond. Volgens Rieder leidt dat tot een belangenconflict. De advocaat pleit ook dat Raskins functie hem verschillende voordelen opleverde. Zo mocht hij gratis naar internationale wedstrijden. De advocaat daagde bij het hof van beroep op met een sjaal van de voetbalbond.

Opmerkelijk: ook de andere scheidsrechter die in het dossier in verdenking is gesteld, Sébastien Delferière, woonde de zitting bij, net als makelaar Dejan Veljkovic, die speciaal uit de gevangenis werd overgebracht. Bart Vertenten was zelf niet aanwezig.

"Dit wrakingsverzoek komt te laat"

Maar het federaal parket ziet de zaak anders, en verwijst naar 16 oktober, de dag waarop Vertenten voor de raadkamer in Tongeren verscheen. "Uit wat er toen op het zittingsblad van de raadkamer geakteerd werd, blijkt duidelijk dat de verdediging toen al wist dat onderzoeksrechter Raskin in de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond zit of zat. Toch liet men drie vrije dagen passeren vooraleer het wrakingsverzoek op 22 oktober werd ingediend. Het wrakingsrecht moet nochtans terstond worden uitgeoefend, vóór de aanvang van de pleidooien. Hier werd het dus laattijdig ingediend", zegt federaal procureur Jan Kerkhofs.

De procureur vindt voorts ook dat het wrakingsverzoek ongegrond is, dat de argumenten van Vertenten met andere woorden geen steek houden. "De verdediging van scheidsrechter Vertenten verwijt Raskin belangenvermenging, omdat hij tot 17 maart 2018 lid was van de licentiecommissie. Maar ik zie niet in welk persoonlijk belang de onderzoeksrechter hierbij kan hebben. De licentiecommissie heeft niets te maken met het aanduiden van scheidsrechters. Zijn loutere link met de KBVB is onvoldoende om hem te wraken."

Het hof van beroep in Antwerpen zal binnen de 8 dagen uitspraak doen over de zaak.

Meest gelezen