Videospeler inladen...

Felix van Groeningen gelauwerd door Brad Pitt tijdens Hollywood Film Awards: "Surreëel om tussen alle groten te staan"

“Beautiful boy” van Felix van Groeningen heeft twee prijzen gewonnen op de Hollywood Film Awards, de eerste grote filmprijzenceremonie van het seizoen. Van Groeningen won de prijs voor beste doorbrekende regisseur, Timothée Chalamet won de prijs voor beste acteur in een bijrol.

Felix van Groeningen is gisteravond uitgeroepen tot beste doorbrekende regisseur op de Hollywood Film Awards. De Gentse regisseur won die prijs voor zijn Engelstalige debuut met “Beautiful boy”. Eerder regisseerde Van Groeningen de Vlaams films "The broken circle breakdown" en "De helaasheid der dingen", maar met "Beautiful boy" maakt hij dus zijn Hollywooddebuut.

“Het is heel fijn om deze prijs te krijgen en in de bloemetjes gezet te worden”, zegt de regisseur in een eerste reactie in “De ochtend” op Radio 1. “Een beetje surreëel ook, om als kleine Belg in een zaal te staan, samen met alle groten: Nicole Kidman was er, Viggo Mortensen, Christian Slater... Het was heel bijzonder."

(Video onder: de integrale toespraken van Brad Pitt en Felix van Groeningen)

Videospeler inladen...

 Ik heb niet dagelijks met Brad Pitt gewerkt, maar hij heeft echt wel bijgedragen aan deze film. 

Van Groeningen kreeg zijn prijs overhandigd door Brad Pitt. De grote Hollywoodster dook daarvoor onaangekondigd op, op het podium van de bescheiden filmprijzen.

Pitt en Van Groeningen waren echter geen onbekenden van elkaar. "Het productiehuis van Brad heeft mijn film geproducet. Ik heb niet dagelijks met hem gewerkt, maar de laatste jaren heb ik hem wel een paar keer gezien en hij heeft echt wel bijgedragen aan deze film. Het was superfijn dat hij er kon zijn om de prijs te geven."

Beluister de eerste reactie van Felix van Groeningen in het Radio 1-programma "De ochtend":

Tweede prijs

“Beautiful boy” gaat over de relatie tussen een vader en zijn drugsverslaafde tienerzoon. Timothée Chalamet, de acteur die die drugsverslaafde zoon speelt, won gisteravond de award voor beste acteur in een bijrol. 

Chalamet zei eerder dit jaar in een interview met VRT NWS dat hij het "een eer" vond om met Felix van Groeningen samen te werken: "Het was een krankzinnige maar bevredigende ervaring. Felix is echt een genie."

"Beautiful boy" ging begin september in wereldpremière op het filmfestival van Toronto. Tijdens Film Fest Gent kreeg de film zijn Belgische première. Vanaf 21 november speelt de film in de Belgische bioscopen.

Het volledige overzicht van de laureaten van de Hollywood Film Awards is hier te vinden.

Volg VRT NWS ook via Instagram:

Meest gelezen