Fransen tanken nog een maand lang tegen inkoopprijs

In Frankrijk bieden de supermarktketens Carrefour en Leclerc nog wekenlang benzine en diesel aan zonder winst te nemen. Ze spelen daarmee handig in op de groeiende onvrede bij de Franse automobilisten over dure tankbeurten.

Op een jaar tijd is de diesel aan de pomp in Frankrijk 23 procent duurder geworden. De benzine werd 15 procent duurder. Dat is vooral te wijten aan de prijsstijging van de ruwe olie op de internationale markten. Maar ook de politiek van stijgende accijnzen speelt een rol.

Gevolg: net als bij ons wordt de diesel in Frankrijk even duur als de benzine. De supermarktketens Carrefour en Leclerc maken er nu een marketingstunt van. Leclerc belooft nog tot eind deze maand 'brandstof te verkopen aan inkoopprijs'. Carrefour doet alvast hetzelfde tot 17 november.  

Blokkades op 17 november.

Veel automobilisten zijn boos, zeker Jean-met-de-pet die met de auto naar het werk moet. Voorlopig blijft het protest vooral symbolisch: in de omgeving van Lille (Rijsel) bijvoorbeeld rijden chauffeurs met het gele hesje zichtbaar vooraan in de auto.

Het échte protest is voor 17 november, dan wordt ermee gedreigd heel Frankrijk plat te leggen. We mogen ons verwachten aan traag rijdende auto's, versperringen bij winkelcentra enzoverder. Drie op de vier Fransen steunen die acties, zo bleek uit recent opinie-onderzoek. Blokkades, zo kennen we de Fransen weer.

Ik belast liever de brandstof dan de arbeid

president Macron

De politiek is zich bewust van het gevaar. President Macron gaf een interview in de regionale kranten. Net als een paar van zijn ministers toont hij begrip voor de automobilisten. Maar de president blijft er wel bij: diesel wordt straks even duur als benzine. "Diegenen die nu protesteren tegen de hoge brandstofprijzen voeren ook actie voor propere lucht voor hun kinderen" gaf Macron mee.

Hij zei ook dat hij liever vervuilende brandstof belast dan arbeid. Diesel kost nu gemiddeld 1,55 euro per liter in Frankrijk.  Dat is een paar cent minder dan de maximumprijs hier in België. Ook bij ons zijn benzine en vooral diesel het afgelopen jaar veel duurder geworden, diesel zo'n 16 procent. Een stijging dus die wel iets minder abrupt is dan die bij de zuiderburen.

Meest gelezen