Video player inladen...

Gault&Millau: Hof van Cleve en Bon-bon blijven de beste restaurants van het land, Souvenir beste nieuwkomer

In Lint is de nieuwe Gault&Millau Gids voorgesteld. Meer dan 1.400 restaurants werden bezocht en beoordeeld, 1.327 haalden de gids. Die telt niet minder dan 240 nieuwe adressen. De restaurants Hof van Cleve (Kruishoutem) en Bon-bon (Brussel) behouden hun score van 19,5. David Martin van restaurant La Paix in Anderlecht mag zich een jaar lang chef van het jaar noemen.

Een dag waar heel wat restauranthouders naar uitkijken, is de bekendmaking van de nieuwe Gault&Millau gids. Vandaag is de editie 2019 Belux in Lint voorgesteld. Anonieme inspecteurs bezochten het voorbije jaar meer dan 1.400 restaurants in België en Luxemburg. 1.327 van hen zijn opgenomen in de gids. Brussel spant de kroon, met 198 opgenomen restaurants. Oost- en West-Vlaanderen volgen op de voet, met elk 189.

(lees voort onder de grafiek)

De gids telt ook meer dan 240 nieuwe adressen, een absoluut record. De nieuwkomer van het jaar is Souvenir in Gent. Dit restaurant van de IJslandse chef Vilhjalmur Sigurdarson en Joke Michiel haalt meteen een score van 15,5. Een half puntje meer dan die andere nieuwkomer, Bruneau by Maxime Maziers in Brussel. Maziers mag zich ook de beste Brusselse jonge chef van het jaar noemen. Zijn collega’s Thijs Vervloet  van Colette (Westerlo) en Maxime Zimmer van Un Max de Goût (Comblain-au-Pont) zijn dit respectievelijk voor Vlaanderen en Wallonië.

De chef van het jaar 2019 is David Martin van Restaurant La Paix in Anderlecht. "Met David Martin als chef van het jaar kiezen we voor een persoonlijkheid die visie, expertise, creativiteit en durf toont. Daarvoor laat hij zich inspireren door zowel de Franse, Belgische als Japanse keuken. Daarmee heeft deze intelligente en ondernemende chef, met respect voor het verleden, aan restaurant La Paix een nieuwe identiteit gegeven", aldus de redactie van Gault&Millau.

(lees voort onder de grafiek)

Met David Martin als Chef van het Jaar kiezen we voor een persoonlijkheid die visie, expertise, creativiteit en durf toont

Gault&Millau

Peter Goossens van Hof van Cleve in Kruishoutem blijft de beste Vlaamse chef. Met zijn restaurant haalt hij de bijna perfecte score van 19,5/20. Zijn score deelt Goossens met Christophe Hardiquest, die in Woluwe Bon-bon leidt. In de top 3 krijgen ze het gezelschap van L’air du temps van Sang-hoon Degeimbre. Die stijgt naar 19/20. Andere stijgers aan de top zijn Sea Grill (Brussel) van Yves Mattagne met 18.5/20, The Jane (Antwerpen) van Nick Bril en Chambre Séparée (Gent) van Kobe Desramaults met 18/20.

L’air du temps van Sang-hoon Degeimbre staat op plek 3, de plaats waar vorig jaar nog Gert De Mangeleer prijkte met zijn Hertog Jan. Dit restaurant sluit eind dit jaar definitief de deuren. Hertog Jan is niet het enige restaurant dat niet meer in de Gault&Millau voorkomt. In totaal verdwenen er een honderdtal, meestal door sluiting.

Andere prijswinnaars

Naast de punten voor de restaurants zijn er ook individuele prijzen te verdienen.

 • Gastheer van het Jaar: Fabrice D’Hulster (Sea Grill – Brussel)
 • Italiaanse Chef van het Jaar: François Piscitello (La Villa des Bégards - Embourg)
 • Aziaat van het Jaar: Bún Bar & Restaurant (Antwerpen)
 • Terras van het Jaar: Bachtekerke (Bachte-Maria-Leerne)
 • Sommelier van het Jaar: Yanick Dehandschutter (Sir Kwinten - Lennik)
 • Dessert van het Jaar: Martijn Defauw (Rebelle - Marke)
 • Brasserie van het Jaar: Brasserie Julie (Sint-Martens-Bodegem)
 • Gastro-bistro van het Jaar: Veranda (Antwerpen)
 • Ambachtsman Chef van het Jaar: Luc Broutard (La Table du Boucher - Mons)
 • Groentechef van het Jaar: Nicolas Decloedt (humus x hortense - Brussel)
 • Wijnkaart van het Jaar: Au Gré du Vent (Seneffe)
 • Bierkaart van het Jaar: De Gebrande Winning (Sint-Truiden)
 • De 'prijs & plezierverhouding' van het Jaar: Le 54 (Tongeren), Le Tournant (Brussel) en Attablez-Vous (Namen)
 • De 3 ontdekkingen van het Jaar: La Canne en Ville (Brussel), Le Vieux Château (Flobecq) en ViEr (Kortrijk)

POP-restaurants en cocktail bars

Het Cahier POP dat vorig jaar werd opgestart en de beste gourmet street & fast food adressen verzamelt, groeit snel. Het telt nu reeds meer dan 250 adressen waar het 'leuk en lekker ongedwongen tafelen is'. De drie POP-laureaten van 2019 zijn Peppe’s in Genk, My Tannour in Brussel en Samëlla in Visé. 

Gault&Millau wil meer zijn dan alleen een restaurantgids. In de gids 2019 brengt het ook een overzicht van ‘Great Cocktail Bars in Belgium’. Laureaten zijn: Botanical by Alphonse in Namen, BarBurbure in Antwerpen en La Pharmacie Anglaise in Brussel.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen