Video player inladen...

Advocaat koning Albert II na uitspraak in zaak Delphine Boël: "Ik wil nog niet zeggen of Albert DNA-test zal ondergaan"

De advocaat van koning Albert II, Alain Berenboom, wil nog geen uitspraken doen of de koning een DNA-test zal ondergaan of niet. "Ik ga de zaak bestuderen." Het Brusselse hof van beroep heeft beslist dat de koning binnen de drie maanden een DNA-staal moet afstaan in de zaak rond Delphine Boël. Boël vraagt al járen aan het gerecht om erkend te worden als de biologische dochter van koning Albert II.

Vijf jaar. Zo lang duurt de strijd van Delphine Boël al om erkend te worden als dochter van koning Albert II. Vorig jaar oordeelde de rechtbank van Brussel nog dat Jacques Boël haar wettelijke vader is, hoewel zijn DNA-materiaal aantoont dat hij niet de biologische vader is. Daardoor hoefde zelfs niet meer onderzocht worden of koning Albert II de biologische vader van de kunstenares is of niet. Maar Boël tekende beroep aan tegen die beslissing.

Nu heeft het hof van beroep geoordeeld dat Jacques Boël noch de biologische, noch de wettelijke vader van Delphine is. En méér nog: koning Albert II moet binnen drie maanden een DNA-staal afgeven om aan te tonen of hij de vader van Delphine is of niet. Die beslissing werd al een week geleden genomen. Er is enkel nog cassatie mogelijk tegen de uitspraak. Koning Albert II kan de DNA-test ook weigeren, maar uit die weigering kan de rechtbank "een feitelijk vermoeden van vaderschap" afleiden. Het vervolg van de procedure - ná de DNA-test - is voorzien voor februari.

Advocaten Boël opgelucht: "Het is maar normaal dat de belangen van het kind voorop staan"

De advocaten van Boël reageren opgelucht. "Het is niet echt een verrassing, want het ligt in de lijn van de uitspraken van het Grondwettelijk Hof. Deze rechters hebben geen rekening gehouden met de personaliteiten in dit dossier. Ze hebben gewoon het recht toegepast. En het is maar normaal dat de belangen van het kind vooropstaan", zegt Alain De Jonge.  

"Wij, de advocaten, zijn blij met deze beslissing. Het is een serene en sterke bevestiging van de principes dat het belang van het kind altijd voorop moet staan. Deze beslissing is een belangrijke etappe in de moeilijke strijd van Delphine Boël om eindelijk wettelijk erkend te worden", vult Marc Uyttendaele aan.

Het is een serene en sterke bevestiging van de principes dat het belang van het kind altijd voorop moet staan

Marc Uyttendaele, advocaat van Delphine Boël.

Volgens De Jonge was ook Boël heel opgelucht. "Maar de wonden die geslagen werden door Albert zijn hiermee niet geheeld. Het is wel een belangrijke stap voor haar, haar familie en haar kinderen."

Advocaat koning Albert II: "Weet nog niet of we in cassatie gaan"

De advocaat van koning Albert II, Alain Berenboom, weet nog niet of hij in cassatie gaat - hij heeft daar drie maanden de tijd voor. "Ik ga de zaak nu bestuderen." Hij wil ook nog geen uitspraken doen over de vraag of Albert een DNA-test zal ondergaan. "Stel dat het proces moet worden overgedaan, vervalt de vraag tot DNA-test."

Een jarenlange - juridische - strijd

De gerechtelijke strijd van Delphine Boël om erkend te worden als biologische dochter van Albert II sleept al ettelijke jaren aan. We geven het relaas nog eens in een notendop mee.

Waarover gaat het? Delphine Boël beweert dat koning Albert II haar vader is, nadat haar moeder - barones Sybille de Selys Longchamps - een jarenlange affaire gehad zou hebben met Albert. Haar wettelijke vader is echter Jacques Boël. Hij was de echtgenoot van Sybille de Selys Longchamps op het moment dat Delphine geboren werd.

Anderhalf jaar geleden oordeelde de familierechtbank dat Jacques Boël de wettelijke vader blijft. Een biologische band hebben de twee niet, dat staat sinds een DNA-test van Jacques Boël vast. Maar de rechtbank oordeelde dat hij zich altijd gedragen heeft als haar vader. Zo draagt ze zijn naam en groeide ze op in zijn gezin.

Delphine Boël ging in beroep. Maar ook die procedure verliep in verschillende episodes. Eerst moest het vaderschap van Jacques Boël ontkend worden, wat nu gebeurd is. Tegelijk moet koning Albert II binnen drie maanden een DNA-staal afstaan. 

Betekent dit dan het einde van de juridische strijd? Koning Albert II kan nog cassatie aantekenen, maar over de inhoud wordt niet meer gediscussieerd. Albert II kan ook weigeren om zijn DNA af te staan, maar dan kan de rechtbank wel vermoeden dat hij wel degelijk haar vader is. Wordt vervolgd...

Volg VRT NWS ook via Instagram:

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen