Videospeler inladen...

"Fashiontechdesigner" Jasna (25) deelt haar visie op innovatie bij de NASA: "Samenwerken zou een droom zijn"

De 25-jarige fashiontechdesigner Jasna Rokegem heeft deze namiddag als eerste Belgische spreker mogen speechen op de prestigieuze innovatieconferentie van ruimtevaartorganisatie NASA. Innovatie-experts uit verschillende industrieën komen er gedachten uitwisselen en mogelijke samenwerkingen bekijken. Jasna combineert mode met technologie. "Samenwerken met de NASA, het zou een droom zijn."

Google, Uber en Tesla, het zijn maar enkele van de grote techbedrijven die te gast waren op de  Cross Innovation Industry Summit in het Space Center van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in Houston. De innovatieconferentie wordt al voor de derde keer gehouden en is een initiatief van chief innovation officer Omar Hatamleh, waar hij verschillende industrieën bij elkaar brengt om hun visie op innovatie met elkaar te delen. Een select clubje van experts is uitgenodigd, ook mensen van buiten het klassieke ondernemingsleven.

En voor het eerst is er ook een Belg uitgenodigd: de 25-jarige Jasna Rokegem, fashiontechdesigner. Zij combineert met haar Fast Tech-design studio "JasnaRok" mode met technologie en wetenschap.

"Ik onderzoek hoe kleding kan worden ingezet als communicatiemiddel", legt ze uit in "De ochtend" op Radio 1. "We werken nu bijvoorbeeld met Nokia Bell Labs. We gebruiken stemgeluid als input om emoties te detecteren. Dat kunnen we vertalen naar interactieve kleding, die die emoties zichtbaar kan maken, voor jezelf en voor je omgeving. Stel je voor dat je kwaad of gefrustreerd bent, en je kleding maakt je daarop attent door bijvoorbeeld je kraag op te blazen. Dan ben je je er bewust van en helpt het je om geen dingen zegt waar je spijt van krijgt. Of foute beslissingen te nemen."

Vrijdag zal Rokegem haar nieuwste werk voorstellen aan het hoofdkwartier van Nokia Bell Labs in New York.

Kledij om emoties over te dragen

Wat kan Jasna met haar expertise voor de NASA betekenen? "Ik sprak vorige week al eens met een NASA-ingenieur en er zijn nog heel wat mogelijkheden wat wearables voor astronauten betreft. Daar voeren ze nu volop onderzoek naar. Hoe kunnen ze nog beter sensoren in de ruimtepakken verwerken, om bijvoorbeeld sneller en beter CO2 te detecteren. Nu hebben astronauten nog veel last van duizeligheid daardoor. Kleding en technologie kan daarvoor de oplossing bieden."

Het wordt boeiend om uit elkaars industrieën te leren en te kijken hoe we wereldse problemen kunnen aanpakken

Jasna Rokegem

"Het is voor mij een eer om een van de 70 geselecteerden te zijn om de Cross Innovation Industry Summit bij te wonen, en ik mag dan ook nog eens een innovation talk geven.  Ik ben de eerste Belgische en dan ook nog eens de jongste spreker. Het wordt boeiend om uit elkaars industrieën te leren en te kijken hoe we wereldse problemen kunnen aanpakken. En te kijken of er samenwerkingen kunnen uit voortvloeien. De NASA zou een gedroomde samenwerking zijn voor mij. Maar er is niet alleen de NASA, ook bedrijven als Google, Uber en Tesla. Genoeg crosspoints om mee aan de slag te gaan."

Op termijn wil Jasna via kleding niet alleen emoties visualiseren, maar ook overdragen. "Dat je in plaats van emoji's te sturen, ook emoties kan uitzenden. Knuffels en complimentjes op locaties. Of stel je voor, ouders die hun instappende kleuters vanop een afstand kunnen troosten. Al staat dat nog in de kinderschoenen."

Meer weten?

Jasna Rokegem en JasnaRok kunt u onder meer volgen op haar website, Facebookpagina, Twitter, Instagram en YouTube. De keynote bij de NASA vindt woensdag plaats.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen