Video player inladen...

Miet Smet na heisa over "mannenbastion" Nationale Bank: "Enige oplossing is quota opleggen"

Minister van staat Miet Smet (CD&V) ziet maar een oplossing voor de ondervertegenwoordiging van vrouwen in overheids­organen. "Ik vind dat er quota vastgelegd moeten worden in een wet voor alle organen waar de Vlaamse regering en de federale regering iets in te zeggen hebben", aldus Smet in "De afspraak". Zuhal Demir (N-VA) zegt dat ze het debat wil aangaan, "maar met N-VA hebben we altijd verdedigd dat quota niet goed zijn voor de vrouw zelf".

Het dossier van de politieke benoeming van Steven Vanackere (CD&V) als directeur bij de Nationale Bank blijft de gemoederen beroeren. CD&V heeft de oud-minister van Financiën Vanackere voorgesteld als opvolger van Marcia De Wachter (CD&V), die met pensioen gaat.

"Een geluk dat Marcia De Wachter van CD&V, die nu de enige vrouw is in het directiecomité van de Nationale Bank, naar buiten is gekomen met de zaak. Anders had misschien niemand het geweten, want de minister van Financiën kan de benoeming alleen doen", zegt Miet Smet in "De afspraak".

"Zij (De Wachter) heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid en ik apprecieer dat ze dat gedaan heeft. Steven Vanackere is een bekwame man en waarschijnlijk zal die benoemd worden. Ik vermoed dat Vanackere ook benoemd zal worden, maar laat ons dat alstublieft voor de toekomst vermijden. Als je deze situatie wil vermijden, moet er een wet komen", aldus Smet.

Quota nodig voor vrouwen in alle politieke benoemingen en overheidsbedrijven

Miet Smet

Miet Smet zegt dat ze jarenlang geprobeerd heeft vrouwen op vrijwillige basis in haar partij te halen, maar dat is nooit gelukt. De wet voor quota in de politiek uit 1990 heeft wel bijgedragen tot meer vrouwen in de politiek.

"Een echte oplossing voor deze situatie zal er pas komen als er voor alle financiële organen een derde vrouwen zal worden geëist in een quotawet. Ook voor alle organen waar de Vlaamse regering en de federale regering iets in te zeggen hebben, zoals De Lijn en Bpost, moet dat wettelijk vastgelegd worden. Als dat niet gaat, moet het via de grondwet gebeuren", aldus Smet.

"Minstens een derde vrouwen moet benoemd worden en als dat vijftig procent kan zijn, is dat nog beter", besluit Miet Smet.

Als we quota opleggen voor privébedrijven, moeten we als overheid het voorbeeld geven

Zuhal Demir

Premier Michel heeft intussen beslist om verschillende benoemingsdossiers in de schoot van de regering te bekijken. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) zegt open te staan voor dialoog.

"We zullen nu zien hoe premier Michel de zaak zal aanpakken. Als hij meer vrouwen en de gendergelijkheid wil stimuleren, dan heeft hij in mij een partner. Maar als alle politieke benoemingen op tafel komen en er zijn geen vrouwen bij, dan heb ik een probleem", zegt Zuhal Demir.

De partij van Demir staat niet achter het invoeren van quota voor vrouwen bij overheidsbedrijven. "N-VA staat niet achter quota. Het uitgangspunt moet zijn dat de kwaliteit moet primeren en niet het geslacht", aldus Demir.

Demir verwijst ook naar de wet op vrouwenquota in privébedrijven. "Als we een quota van een derde vrouwen opleggen voor privébedrijven, dan moeten we dat als overheid ook realiseren. De overheid moet zelf het voorbeeld geven. Nu zien we dat er bij de Nationale Bank enkel mannen in het directiecomité zitten. Ik sluit mij aan bij de minister van Financiën. Zowel de structuur van de Nationale Bank als de evenwichtige verdeling tussen man en vrouw moeten we ter discussie stellen."

Maar Demir besluit wel dat ze het debat wil aangaan over quota. "Maar wij hebben met N-VA altijd verdedigd dat quota niet goed zijn voor de vrouw zelf", besluit Demir. 

VIDEO: bekijk hieronder het volledige gesprek met Miet Smet en Zuhal Demir in "De afspraak"

Video player inladen...

Meest gelezen