Robert Henno

Natuurvereniging laakt "everzwijn-bashing" van boeren en jagers

Natuurvereniging Landschap vzw is niet te spreken over de manier waarop de Boerenbond en de jagersvereniging Hubertus Vlaanderen zich uitlaten over everzwijnen. De dieren zijn meer dan pestlijders en jachttrofeeën, ze zijn broodnodig voor de natuur. Aldus de natuurvereniging. 

De Boerenbond en Hubertus Vlaanderen zijn het afgelopen weekend in het nieuws geweest met hun pleidooi om de jacht op everzwijnen uit te breiden. Op die manier kan de populatie everzwijnen in toom gehouden worden en wordt ook vermeden dat de Afrikaanse varkenspest zich verder verspreid. 

"Verzuurde natuurvisie"

Bij de mensen van Landschap vzw is dat pleidooi in het verkeerde keelgat geschoten. Het getuigt van een "verzuurde natuurvisie", luidt het in een persbericht. In werkelijkheid zijn everzwijnen in onze natuur onmisbaar. Omdat ze de bodem omwroeten, ontstaan er plekken waar planten en struiken kunnen kiemen. Zo dragen ze bij aan bosverjonging en bosuitbreiding. 

Maar voor boeren en jagers zijn everzwijnen alleen maar wild om op te jagen. "Alle middelen toestaan om wilde zwijnen te bejagen en tegelijk bossen en natuurgebieden hermetisch afsluiten zodat de wilde natuur achter de draad blijft, is de wereld op zijn kop", staat te lezen in het persbericht.  

Partijdige ambtenaren

De natuurvereniging vindt dat het Agentschap voor Natuur en Bos, dat toeziet op de bescherming van bossen en natuurgebieden, partij kiest voor de boeren en de jagers. De vereniging meent ook te weten waarom: "omdat geen enkele ambtenaar in Brussel een schadeclaim voor wildschade op zijn bureau wil zien belanden." 

Om de "verzuurde natuurvisie" van de Boerenbond en Hubertus Vlaanderen te counteren, lanceert Landschap vzw de campagne "Welkom wild". Op de website van de vereniging staan onder de gelijknamige rubriek  dieren opgesomd die in ons land in het wild leven. Bij elk dier hoort een verhaal over de plaats die het inneemt in onze natuur.   

Het zou best wel eens kunnen dat jagers zelf de Afrikaanse varkenspest naar ons land hebben gebracht.

Jan Loos, Landschap vzw

Waar de perstekst over zwijgt, is het argument van boeren en jagers dat everzwijnen Afrikaanse varkenspest verspreiden. Maar ook dat argument vindt in de ogen van Landschap vzw geen genade. "We hebben er geen bewijzen voor, maar het zou best wel eens kunnen dat jagers zelf die ziekte naar ons land hebben gebracht", licht Jan Loos aan de telefoon toe.

"Het is een bekend verhaal dat jagers voor het jachtseizoen begint zelf wild uitzetten, om zo de potentiële buit te vergroten. Een jager uit Luxemburg heeft in een krant toegegeven dat er dieren zijn uitgezet die wel eens ziek geweest konden zijn. Dat de jagers dus eerst eens naar zichzelf kijken, voor ze dieren beschuldigen." 

Meest gelezen