AFP or licensors

Nederlander Frans Timmermans centrumlinkse kandidaat voor voorzitterschap Europese Commissie

De Nederlander Frans Timmermans wordt de sociaaldemocratische kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dat heeft de Europese koepelpartij maandag aangekondigd na de terugtrekking van de Slovaakse tegenkandidaat Maros Sefcovic.

De Slovaakse politicus Maros Sefcovic heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie voor de centrumlinkse fractie. Daarmee is de weg vrij voor de Nederlander Frans Timmermans als sociaaldemocratische kandidaat.

Sefcovic stuurde maandag een brief naar partijvoorzitter Sergej Stanishev met de boodschap dat hij zijn kandidatuur opgeeft. "Maros is een echte teamspeler", reageert Stanishev, die beklemtoont dat Sefcovic een belangrijke rol zal blijven spelen in de campagne voor de Europese verkiezingen van 2019, ook buiten de Slovaakse landsgrenzen.

De Nederlandse politicus Frans Timmermans is vandaag de eerste vicevoorzitter in de huidige Commissie van Jean-Claude Juncker. Hij zal volgens Stanishev "een verandering van koers voor Europa" belichamen en "sociale rechtvaardigheid, gelijkheid en duurzaamheid in het hart van ons verkiezingsprogramma" plaatsen.

De Europese politieke partijen zijn volop bezig met de nominatie van een boegbeeld voor de Europese verkiezingen. Die wordt de campagne ingestuurd als hun kandidaat voor het voorzitterschap van de Commissie. Donderdag kiezen de christendemocraten en conservatieven van de Europese Volkspartij hun kandidaat. Zij hebben de keuze tussen de Duitser Manfred Weber en de Fin Alexander Stubb.

Meest gelezen