Omstreden campagnevideo Trump wordt nu ook geweerd door Fox News en NBC

Ook de Amerikaanse tv-zenders NBC en Fox News Channel gaan de omstreden campagnevideo van de Amerikaanse president Donald Trump niet meer uitzenden. De video werd eerst wel getoond op beide zenders maar na hevig protest op internet werd beslist om de reclame te schrappen uit het uitzendschema. Eerder weigerde CNN al om de campagnevideo uit te zenden omdat ze de inhoud racistisch vonden. 

Het Republikeins-gezinde Fox News heeft het campagnefilmpje ingetrokken. De zender steunt nochtans Trump en zijn regering volop. Voor ze het uit de ether haalden werd de video toch een tiental keer uitgezonden op hun netwerk. Ook NBC heeft de reclame geschrapt, zij hebben de spot vooral uitgezonden tijdens het veelbekeken programma “Sunday Night Football”. Beide zenders hebben in een verklaring meegedeeld dat ze de video niet meer zouden uitzenden. 

Na verdere beoordeling erkennen we het ongevoelige karakter van deze advertentie 

NBC

"Na verdere beoordeling erkennen we het ongevoelige karakter van de advertentie en hebben we besloten om het uitzenden ervan op onze kanalen zo snel mogelijk stop te zetten”, aldus NBC. Fox News heeft geen reden gegeven bij hun beslissing. 

Facebook: “In strijd met het advertentiebeleid”

Ook Facebook heeft de video ondertussen van zijn site gehaald. “De video kan op Facebook geplaatst worden, maar het kan niet tegen betaling worden verspreid", melden ze in een verklaring. Volgens facebook is de campagnevideo in strijd met het advertentiebeleid van het bedrijf. 

Campagneleider van Trump: “Fake News Media”

Brad Parscale, de campagneleider van Trump, heeft ondertussen op Twitter boos uitgehaald naar CNN, NBC en Facebook. “De Fake News Media proberen te controleren wat je ziet en hoe je denkt", schreef Parscale. Volgens de campagneleider hebben ze partij gekozen voor de illegalen in de VS. Fox News heeft de campagneleider niet in zijn reactie genoemd. 

Omstreden campagnevideo

In de omstreden video is een groep Zuid-Amerikaanse migranten te zien die via Mexico, onderweg zijn naar de grens met de VS. Er komt ook een Mexicaanse man in beeld die dit jaar de doodstraf heeft gekregen voor de moord op twee politieagenten in Californië en absoluut geen berouw toont. In de campagnespot van Trump wordt geïnsinueerd dat er criminelen in de migrantenkaravaan zitten. 

Volgens de video zal Trump de grens heldhaftig bewaken en moeten de Amerikanen daarom op de Republikeinen stemmen. De karavaan van duizenden migranten die onderweg zijn naar de VS is de afgelopen weken het verkiezingsthema geworden in de aanloop naar de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen.

Meest gelezen