AFP or licensors

Advocaat van Asia Bibi gevlucht naar Nederland: "Pakistan kan vrouw niet tegenhouden, is onwettelijk"  

De advocaat van Asia Bibi, de Pakistaanse vrouw die acht jaar in de dodencel zat wegens godslastering, maar vorige week werd vrijgesproken door het hooggerechtshof, heeft onderdak gekregen in Nederland. "Ik ben niet blij dat ik hier ben zonder haar, maar volgens de VN ben ik het voornaamste doelwit om in Pakistan te worden vermoord", zei hij op een persconferentie. 

Vandaag raakte bekend dat de advocaat van Asia Bibi gevlucht is naar Nederland. De stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) biedt hem sinds zaterdag onderdak. De vrouw die hij verdedigde is christen, maar advocaat Saiful Malook is zelf moslim. "Het was heel moeilijk om uit te leggen waarom ik een christelijke vrouw help", zei hij vanmiddag tijdens een persconferentie in Den Haag.  "Het is een gevecht voor gerechtigheid. Niemand mag worden veroordeeld zonder bewijs".

Saiful Malook dat hij tegen zijn zin is vertrokken en dat hij in Pakistan had willen blijven zolang Asia Bibi vastzit. Maar de Verenigde Naties hebben druk op hem uitgeoefend om te vertrekken, omdat ze vrezen dat zijn leven in gevaar is.

Asiel

Asia Bibi zelf zit intussen nog altijd vast, ondergedoken op een onbekende plaats. De Pakistaanse regering heeft onder druk van het straatprotest een nieuw onderzoek door het gerecht gevraagd. De vrouw mag het land intussen niet verlaten. Maar volgens haar advocaat moet ze vrijgelaten worden, eens de formaliteiten rond zijn, wat normaal gezien hoogstens zo'n tien dagen duurt. "Haar tegenhouden zou illegaal zijn", zei Malook. 

Als ze vrijkomt, willen Asia Bibi en haar familie Pakistan verlaten. Haar familie heeft asiel gevraagd in de VS, het Verenigd Koninkrijk of Canada. Volgens haar advocaat zou een Engelstalig land de beste optie voor hen zijn. "Ze komen uit een zeer, zeer arme achtergrond", zei hij op de persconferentie. Asia en haar man hebben vijf dochters, van wie er een verstandelijk gehandicapt is, en een andere nog nooit naar school is geweest."

Pakistan bezorgd over veiligheid Nederlandse ambassade in Islamabad

Vrijwel meteen na de vrijspraak van Asia Bibi waren er in Pakistan massale protestmanifestaties. Daartoe wordt opgeroepen door de streng islamitische partij Tehreek-e-Labbaik (TLP), die eind augustus ook al massale demonstraties had opgezet om te protesteren tegen de plannen van de Nederlandse rechts-populistische politicus Geert Wilders om een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed te organiseren. (foto boven toont het protest eind augustus). 

De wedstrijd was gepland op 10 november, maar na dreigingen liet Wilders zijn plannen varen. Wel zette hij onlangs spotprenten van Mohammed op zijn Twitterpagina, wat kennelijk opnieuw dreigingen veroorzaakt.

Volgens de Nederlandse omroep NOS overlegt Nederland met Pakistan over de veiligheid van de Nederlandse ambassadeur Ardi Stoios-Braken.

Veiligheid is serieus onderwerp van gesprek tussen Nederland en Pakistan

Het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in Pakistan zou haar bezorgdheid over bedreigingen hebben geuit bij de Nederlandse ambassadeur in Islamabad, die ze op haar beurt overmaakte aan de Nederlandse overheid. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt kennis te hebben genomen van een brief waarover sprake is in de Pakistaanse media. In die brief staat dat de veiligheid van de ambassade in Islamabad moet worden versterkt. Het ministerie bevestigt bij de NOS dat "de veiligheid van medewerkers een serieus onderwerp van gesprek is tussen Nederland en Pakistan". Verder mededelingen doet het ministerie om veiligheidsredenen niet.

Meest gelezen