Prix Femina gaat naar boek van overlevende van aanslag op Charlie Hebdo

De Prix Femina gaat dit jaar naar Philippe Lançon voor "Le lambeau", zijn roman over de aanslag op Charlie Hebdo. Stefan Hertmans en Stefan Brijs waren genomineerd voor de Femina étranger, maar zij grijpen naast die prijs.

Journalist en schrijver Philippe Lançon was aanwezig op de redactievergadering van het satirische magazine Charlie Hebdo, toen jihadisten er op 7 januari 2015 een aanslag pleegden. In zijn roman "Le lambeau" maakt hij een reconstructie van de aanslag, en vertelt hij over de langdurige revalidatie nadat hij ernstig gewond was geraakt aan zijn gezicht. Voor de prijs waren nog 13 andere Franse boeken genomineerd.

De Prix Femina étranger is voor de vertaling van het boek "The ninth hour" ("La neuvième heure") van de Amerikaanse schrijfster Alice McDermott. Élisabeth de Fontenay kreeg de Femina essai voor "Gaspard la nuit".

"Maan en zon"

De twee Belgische genomineerden grepen naast een prijs. Stefan Brijs was genomineerd voor de Prix Femina Etranger met de vertaling van zijn roman "Maan en zon" ("Taxi Curaçao"), over drie generaties Curaçaoërs die ieder hun eigen manier hebben om met de problematiek van hun tijd om te gaan. Hij was in 2015 ook al genomineerd voor de prijs.

Stefan Hertmans maakte kans met de vertaling van "Le coeur converti" ("De bekeerlinge"), waarin de auteur de sporen volgt van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen.

Vrouwen

De Femina wordt jaarlijks uitgereikt door een jury die volledig uit vrouwen bestaat. De prijs werd oorspronkelijk opgericht om een tegenwicht te bieden aan de Prix Goncourt, die steevast door mannen werd gewonnen.

Vorig jaar won Philippe Jaenada de Prix Femina voor "La serpe". De Femina étranger ging naar de Amerikaan John Edgar Wideman, voor zijn boek "Writing to save a life: The Louis Till file" ("Ecrire pour sauver une vie, le dossier Louis Till").

Meest gelezen