Ryanair ontslaat deel van cabinepersoneel in Eindhoven

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft 16 van de 98 leden van het cabinepersoneel ontslagen die werkten vanaf de luchthaven van Eindhoven. Ryanair heeft zijn basis in Eindhoven gesloten. De maatschappij wordt geplaagd door stakingsacties tegen het voor het personeel ongunstige Ierse arbeidsrecht. Het sluiten van de basis in Eindhoven beschouwen veel waarnemers als een soort strafmaatregel.

16 cabinemedewerkers die vanaf luchthaven Eindhoven werkten, worden ontslagen, ruim 30 anderen hebben onder protest ingestemd met een "vrijwillige" overplaatsing naar een andere Ryanair-basis en nog eens 16 medewerkers hebben zelf aangegeven niet meer voor de maatschappij te willen werken. Dat meldt vakbond FNV Luchtvaart.

Ryanair zijn basis in Eindhoven gesloten ondanks protest van personeel. FNV wil naar de rechter stappen. De vakbond wil dat het personeel volgens Nederlands recht wordt behandeld en eist dat medewerkers die hebben ingestemd met een verhuizing ruimschoots worden gecompenseerd.

Nog volgens de vakbond zaten de ontslagen medewerkers nog in hun proeftijd, waardoor zij zonder opgave van reden konden worden ontslagen.

"Bereidwillig thuis"

Eerder was al bekend dat de 16 piloten die door Ryanair voor het blok zijn gezet "bereidwillig thuis" zitten. Volgens pilotenbond VNV zijn zij bereid iedere vlucht vanaf luchthaven Eindhoven naar elders uit te voeren. Volgens VNV is geen van de piloten ingegaan op het eerdere aanbod van de Ierse luchtvaartmaatschappij tot "vrijwillige" overplaatsing.

De piloten hadden Ryanair al wel voor de rechter gesleept. Die oordeelde dat zij alleen vluchten vanaf Eindhoven moeten uitvoeren. In de roosters van Ryanair staan nog wel vluchten naar Eindhoven, maar die worden uitgevoerd met vliegtuigen en bemanningen die elders zijn gebaseerd.

Meest gelezen