Video player inladen...

Separatisten ontvoeren bijna 80 scholieren in Kameroen

In het noordwesten van Kameroen, nabij de stad Bamenda, werden in een school 78 scholieren en drie personeelsleden ontvoerd, onder wie de directeur. Dat meldt een gouverneur. Er is een video opgedoken waarin Engelstalige onafhankelijkheidsstrijders de ontvoering opeisen. De school ligt in de Engelstalig regio van het land waar het erg onrustig is door de gewelddadige conflicten tussen de Engelstalige separatisten en de Franstalige overheid. 

De school ligt in het dorp Nkwen, in de buurt van de stad Bamenda, wat de hoofdstad is van de Engelssprekende gebieden. “De ontvoering heeft zondagavond plaatsgevonden”, zegt gouverneur Deben Tchoffo. Naast de directeur zouden ook twee personeelsleden van de school ontvoerd zijn. Op de school zitten zo’n 700 leerlingen, die tussen de 10 en 19 jaar oud zijn. 

Video toont scholieren

Op sociale media is er ondertussen een video opgedoken waarin een aantal van de ontvoerde scholieren worden getoond. Allemaal jongens. In de video is te zien hoe de ontvoerders de scholieren dwingen om hun namen en de namen van hun ouders bekend te maken. De scholieren vertellen dat de "Amba-jongens" hen hebben meegenomen. "Amba-jongens" verwijst naar de onafhankelijke staat Ambazonia die de gewapende separatisten willen stichten in het noord- en zuidwesten van Kameroen. 

De separatisten vertellen in de video dat ze de kinderen pas zullen vrijlaten als hun eisen worden ingewilligd. “We zullen jullie pas vrijlaten na onze strijd. Jullie zullen nu hier naar school gaan.” Ondertussen zijn er al heel wat ouders die reageren en zeggen dat ze hun kinderen op de beelden herkennen. 

We zullen jullie pas vrijlaten na onze strijd

Engelstalige separatisten

De ontvoerders eisen dat de school gesloten wordt, melden Kameroense bronnen die met hen contact hadden. De Engelstalige separatisten zeggen dat het schoolsysteem de Engelssprekenden onderdrukt en willen daarom een boycot van de scholen. De authenticiteit van de video kon nog niet achterhaald  worden. Ook geen enkele separatistische groep wil toegeven dat ze de scholieren ontvoerd hebben. 

Nieuwe staat Ambazonia

In Kameroen, een voormalige Franse kolonie in West-Afrika, spreekt de meerderheid van de 23 miljoen inwoners Frans. Slechts een minderheid is Engelstalig en die woont bij de grens met Nigeria, in het noord- en zuidwesten van het land. Ze hekelen al langer dat ze behandeld worden als tweederangsburgers en minder steun krijgen van de overheid.

Twee jaar geleden escaleerde het conflict. Een betoging van leraars en advocaten tegen de discriminatie van het Engels in scholen en rechtbanken werd toen bloedig onderdrukt. Sindsdien heerst er onrust in deze gebieden en willen Engelstalige onafhankelijkheidsstrijders de twee Engelstalige regio's van het land afscheuren en een nieuwe staat stichten onder de naam Ambazonia.

Honderden doden in Engelssprekende regio

Volgens Amnesty International is het dodelijk geweld in de Engelstalige regio's dit jaar geëscaleerd. De voorbije maanden hebben gewapende separatisten militairen vermoord, scholen platgebrand en leerkrachten aangevallen. Tegelijkertijd hebben de veiligheidsdiensten van het land mensen gemarteld, vuurden ze op mensenmassa's, voeren ze willekeurige arrestaties uit en vernielen ze dorpen in de Engelstalige regio's.

Honderden mensen werden het voorbije jaar gedood. Al meer dan 300.000 mensen hebben het gebied ontvlucht.

Meest gelezen