Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Neergestort toestel vloog gedurende vier vluchten met defecte snelheidsmeter

Het vliegtuig van Lion Air dat vorige week neerstortte in de Javazee, had een defecte snelheidsmeter. Dat blijkt uit de gegevens van de zwarte doos die werd teruggevonden. Het toestel bleek al vier vluchten lang rond te vliegen met de defecte snelheidsmeter.

Tijdens een bijeenkomst met de nabestaanden van de passagiers van het neergestorte toestel heeft de Indonesische Commissie voor Transportveiligheid gezegd dat het vliegtuig al gedurende vier vluchten problemen had met de snelheidsmeter. De commissie baseert zich op de gegevens van een van de zwarte dozen, die afgelopen weekend werd gevonden. 

De zwarte doos bevatte de gegevens van 19 vluchten van de Boeing 737. De laatste data werden opgenomen op 29 oktober om 6.31 uur plaatselijke tijd. De data uit de zwarte doos tonen een grillig patroon van snelheids- en hoogteverschillen tijdens de laatste, fatale vlucht.

De nabestaanden reageerden geschokt op het nieuws.

Zoeken naar tweede zwarte doos

De veiligheidscommissie heeft vliegtuigbouwer Boeing op de hoogte gebracht van de problemen met de snelheidsmeter, zodat andere toestellen van hetzelfde type hierop kunnen worden gecontroleerd. 

De commissie maakte ook bekend dat het toestel volledig intact, met draaiende motoren en met hoge snelheid in zee is gestort. Dat hebben onderzoekers vastgesteld uit de wrakstukken van het toestel die intussen zijn geborgen. Er wordt nog steeds gezocht naar de tweede zwarte doos, waarop de opnames uit de cockpit staan.  

Ook het bergen van lichamen gaat nog altijd door. Intussen zijn ongeveer 140 lijkzakken met stoffelijke resten aan land gebracht.

Meest gelezen