Toch geen sloop voor kolenwasserij Beringen

De raad voor vergunningsbetwistingen heeft de sloopvergunning voor de kolenwasserij op de mijnsite van Beringen bij hoogdringendheid geschorst. De sloop mag dus niet doorgaan.

Twee verenigingen, die ook een hele reeks erfgoed- en mijnwerkersorganisaties vertegenwoordigen, waren tegen de sloopvergunning in beroep gegaan. De raad voor vergunningsbetwistingen heeft hun argumenten bekeken en heeft nu dus beslist dat de kolenwasserij niet mag gesloopt worden.

Declassering

"Samen met het uitgesproken negatieve advies voor declassering door de Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed, maakt deze beslissing nu toch echt wel duidelijk dat be-MINE en LRM hun plannen best even herbekijken", zegt Paul Boutsen van vzw Het Vervolg. "Het kan goed zijn dat be-MINE niet bij machte of bekwaam is om een zo groot complex als de Kolenwasserij een waardige toekomst te geven. Maar daarom kiezen voor de gemakkelijkste oplossing, namelijk afbreken, is dus echt niet de juiste weg."

De zaak moet nog ten gronde behandeld worden in de loop van 2019.
 

 

Meest gelezen