Belgen blijven zwart geld "witten": "Regeling is goed voor onze economie"

Belgen maken massaal gebruik van de mogelijkheid om zwart geld te regulariseren. Sinds de regering Michel dat in 2016 opnieuw mogelijk maakte, werd al voor 1 miljard euro aangegeven. Daarvan vloeit een deel terug naar de Belgische staatskas: "Het geld komt zo in het officiële circuit terecht en komt zo onze economie ten goede", zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). 

Belgen blijven massaal zwart geld regulariseren. Wie eerder belastingen heeft ontlopen, kan door de "fiscale amnestie" zijn zwart geld aangeven aan voordelige tarieven. Een deel van dat zwarte geld vloeit dan terug naar de schatkist. "Het bewijst dat deze aanpak werkt", zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. 

Sinds de regering-Michel fiscale amnestie in 2016 terug mogelijk maakte, zijn al meer dan 1.600 aanvragen ingediend, goed voor zo'n 1 miljard euro. In totaal stroomt er daarvan zo'n 326 miljoen euro naar de staatskas. 170 miljoen euro daarvan werd dit jaar in rekening gebracht.

Fiscale amnestie, dat klinkt wel alsof witwassen niet meer wordt bestraft. Maar de minister benadrukt dat de aanpak niet straffeloos is. "Deze aanpak is vrij penaliserend", zegt Van Overtveldt. "Laat mij het voorbeeld nemen van de roerende voorheffing. Als iemand geld wil regulariseren waarop geen roerende voorheffing is betaald van bijvoorbeeld 25 procent, zal hij vandaag 23 procent extra betalen. In totaal betaalt hij dus 48 procent." 

Zwitserland

Veel geld komt uit belastingsparadijzen als Luxemburg en Zwitserland. Daar gelooft Van Overtveldt dat de internationale afspraken de regeling ten goede komen. "We krijgen veel informatie via de Common Reporting Standards (regels voor de internationale uitwisseling van bepaalde bankgegevens, red.). Het feit dat Zwitserland nu informatie overmaakt, zorgt ervoor dat mensen nog meer geld gaan aangeven", zegt de minister.

Eindejaarsrush

In totaal hoopt de regering dat er dit jaar tot 300 miljoen binnenloopt. Dat bedrag werd meegerekent in de begroting: 200 miljoen voor de federale en 100 miljoen voor de regionale begroting. Zoals gezegd kwam er dit jaar voorlopig 170 miljoen voor de staatskas binnen. "Maar er is altijd een eindejaarsrush", zegt Van Overtveldt gerust. Dat komt omdat de fiscale sancties elk jaar oplopen. "Vorig jaar is er in december even veel binnengekomen als de 11 voorgaande maanden."

Benoeming Vanackere: "We moeten politieke evenwichten respecteren"

Vorige week ontstond politieke ophef over de voordracht van Steven Vanackere (CD&V) als directielid van de Nationale Bank. Als Vanackere zijn partijgenote Marcia De Wachter vervangt als directeur, zal er geen enkele vrouw meer in de directie zetelen. 

De minister geeft toe dat het directiecomité op die manier niet meteen de samenleving anno 2018 meer zou weerspiegelen. "Dat is een understatement". Toch merkt de minister op dat alle politieke partijen boter op het hoofd hebben. "De voorbije tien jaar heeft iedereen bij de Nationale Bank mannen benoemd."

De benoeming van Vanackere is nog niet definitief. Het koninklijk besluit dat de aanstelling moet bezegelen, is immers nog niet genomen. Of er nog een discussie over zal plaatsvinden aan de regeringstafel, zoals Open VLD wil, moet premier Charles Michel beslissen, zegt Van Overtveldt. "Wat mij beteft is het bespreekbaar", zegt hij.

Toch waarschuwt de N-VA'er dat ook de "politieke evenwichten" binnen de directie moeten worden gerespecteerd. Elke partij heeft zo zijn mannetje in het bestuur, en het was nu eenmaal aan CD&V om een nieuwe directeur te benoemen, aldus Van Overtveldt.

Beluister hier het interview met Johan Van Overtveldt in "De Ochtend" op Radio 1: