Verrassend nieuws uit IJsland: Icelandair koopt Wow Air

De IJslandse luchtvaartmaatschappij Icelandair neemt concurrent Wow Air over. Dat heeft de Icelandair Group vandaag bekendgemaakt. De deal moet nog worden bezegeld door de aanhouders van beide maatschappijen en door de IJslandse autoriteiten. Beide merken zouden wel onder eigen naam blijven opereren. 

Icelandair en Wow Air zijn allebei actief op de trans-Atlantische markt en verkopen onder meer vluchten van Europa naar Noord-Amerika met overstap/tussenstop in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Op de hele trans-Atlantische markt hebben ze een gecombineerd marktaandeel van zo'n 3,8 procent.

Icelandair geldt als de nationale luchtvaartmaatschappij van IJsland. Lagekostenmaatschappij Wow Air is veel jonger en vliegt nog maar sinds 2012. Beide maatschappij zijn de voorbije jaren enorm snel gegroeid, maar de winst is niet evenredig gegroeid, integendeel.

Vorige week moest Icelandair nog toegeven dat het een van zijn schuldconvenanten heeft geschonden en obligatiehouders moest vragen om tijdelijk een oogje dicht te knijpen. Wow Air is al enkele jaren verlieslatend en zocht een partner om door de moeilijke wintermaanden te komen nu de olieprijzen aan het stijgen zijn.

Beide maatschappijen vliegen vanuit Reykjavik naar Brussels Airport.

Meest gelezen