Video player inladen...

"Felix van Groeningen speelt mee met de groten, zeker wat dit Oscarseizoen betreft"

Een Hollywood Film Award voor beste doorbraak als regisseur, overhandigd door Hollywoodster Brad Pitt. Wat betekent dit voor "onze" Felix van Groeningen? Filmkenner Ward Verrijcken ziet dit als een grote stap voor Van Groeningen in de campagne in aanloop naar de Oscars.

"De Hollywood Film Awards zijn behoorlijk belangrijk, maar vooral als een soort van lobby- of netwerkevent", legt Verrijcken uit. "In tegenstelling tot de Oscars of de Golden Globes zijn er geen nominaties, maar wel een comité van notabelen die werkzaam zijn in Hollywood." Dat comité duidt dus meteen de winnaars aan. In de categorie voor Beste doorbraak voor een regisseur werd "onze" Felix van Groeningen aangeduid als winnaar. 

De aandacht die Van Groeningen hiervoor genereert, is belangrijk in aanloop naar de Oscars

"Wij kennen Van Groeningen al van "De helaasheid der dingen" en "The broken circle breakdown"", stelt Verrijcken. "Maar het is nu pas dat Van Groeningen zijn eerste Amerikaanse film heeft gemaakt: "Beautiful boy". Nu heeft hij voor die film ook een onderscheiding gekregen. Maar er was dus géén nominatieronde: Van Groeningen wist dat hij zijn prijs moest komen ophalen. Maar de aandacht die hij daarvoor genereert, voor zowel zijn film als zijn carrière zou belangrijk kunnen zijn in aanloop naar de Oscars."

"Beautiful boy" is echt een goede film en het perfecte verhaal om binnen Hollywood te vertellen

Van Groeningen heeft lang gewacht om te beslissen welke film zijn eerste grote internationale film ging zijn, weet Verrijcken. "Er zijn verschillende gesprekken geweest over verschillende projecten. "Beautiful boy", een verhaal over een vader en zijn drugsverslaafde zoon, was voor Van Groeningen het perfecte verhaal om te vertellen  binnen Amerika, binnen Hollywood, binnen de Amerikaanse context. Hij zet zich daarmee wel echt op de kaart. Het is ook echt een goede film. Dat betekent dat Van Groeningen nu misschien wel een naam is die binnen Hollywood carrière gaat maken. Hij speelt nu duidelijk mee met de groten, toch zeker wat dit Oscarseizoen betreft."

2018 Getty Images

Brad Pitt is zo'n grote naam en genereert zoveel extra aandacht voor Van Groeningen

Opmerkelijk was dat Brad Pitt de award voor beste doorbraak als regisseur aan Van Groeningen heeft overhandigd. "Brad Pitt had met zijn bedrijf Plan B de rechten van het verhaal. "Beautiful boy" is namelijk gebaseerd op twee boeken: zowel de vader als de drugsverslaafde zoon op wie de film gebaseerd is, hebben een boek geschreven. Die twee boeken zijn samengevoegd in het scenario van "Beautiful boy". Het was dus niet onlogisch dat Brad Pitt die award kwam uitreiken, maar het is natuurlijk wel een goede zaak. Brad Pitt is zo'n grote naam, hij genereert zoveel extra aandacht. Aandacht die hij nu ook aan Van Groeningen kan doorgeven."

(Video onder: de integrale toespraken van Brad Pitt en Felix van Groeningen)

Video player inladen...

Verrijcken vindt "Beautiful boy" een hele mooie film. "Films binnen Hollywood worden gemaakt binnen een strenge context, maar binnen dat keurslijf heeft Van Groeningen echt wel zijn eigen ding kunnen doen. Het is echt een Felix van Groeningen-film. De film is heel gevoelig gemaakt, maar is nooit te sentimenteel. Het is vooral ook heel goed vertolkt door Timothée Chalamet. Die laatste heeft trouwens ook bij de Hollywood Film Awards de award voor beste acteur in een bijrol gewonnen. Het is dus niet ondenkbaar dat Chalamet straks ook een Oscar wint."

"Beautiful boy" is bij ons nog niet in de zalen, dat is pas vanaf 21 november het geval. "In de VS is hij wel al uit in een soort van gelimiteerd circuit, net om interesse te kweken voor de Oscars", legt Verrijcken uit. 

"Beautiful boy" is een Amerikaans project en kan dus in alle grote categorieën meedingen voor een Oscar

Want "Girl" mag dan wel de Belgische inzending zijn voor de categorie niet-Engelstalige film, "Beautiful boy" is een Amerikaans project (weliswaar met een Vlaamse regisseur) en kan dus in alle grote categorieën meedingen voor een Oscar. We kunnen dus duimen voor een Oscarnominatie voor van Groeningen als beste regisseur. Of hij genomineerd is, zullen we eind januari weten. De Oscaruitreiking is dan voor eind februari. "Maar de Hollywood Film Awards vormen de eerste grote prijzenuitreiking, de Oscarcampagne is vandaag dus officieel gestart", besluit Verrijcken.

Video player inladen...

Meest gelezen