AFP or licensors

Rapport VN: 200 massagraven van IS in Irak, maar er zijn veel meer slachtoffers

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN heeft in een rapport de massagraven in Irak opgelijst met slachtoffers van IS. 12.000 doden in 200 massagraven hebben de onderzoekers geteld. Maar wellicht zijn drie keer meer mensen omgebracht door de terreurgroep. 

Op het Iraakse grondgebied dat drie jaar lang in handen was van terreurgroep IS, zijn meer dan 200 massagraven ontdekt met samen ruim 12.000 lichamen. De massagraven zijn in kaart gebracht in de noordelijke en oostelijke regio's Niniveh, Kirkoek, Salah-al-Din en Anbar. 

Het kleinste graf, met acht lichamen, ligt in West-Mosul, het grootste bevat de lichamen van duizenden slachtoffers en is gevonden ten zuiden van Mosul. Die stad was de zelf uitgeroepen hoofdstad van het kalifaat, toen IS hele delen van Irak in handen had tussen 2014 en 2017. Hun slachtoffers zijn soldaten en politieagenten, maar er zijn net zo goed vrouwen, kinderen en oude mensen vermoord, zegt de VN. "Veel mensen werden omgebracht, omdat ze zich niet schikten naar de verwerpelijke ideologie van IS", zegt VN-Hoog Commissaris voor de Mensenrechten Michelle Bachelet. 

Het rapport toont de niets ontziende campagne van gruwel en geweld door IS en de hunker van de nabestaanden naar waarheid en rechtspraak

Michelle Bachelet, VN-Hoog Commissaris voor de Mensenrechten

Bewijsmateriaal

De Verenigde Naties heeft eerder al het aantal doden geschat op 33.000. Er zijn ook meer dan 50.000 gewonden. Deze massagraven tonen volgens de onderzoekers slechts een deel van de slachtpartijen. De Iraakse overheid heeft tot nog toe 28 graven doorzocht en 1.258 lichamen opgegraven. 

De Verenigde Naties willen dat alle sites worden beschermd door de Iraakse overheid. Alleen zo kan bewijsmateriaal worden gevonden en kunnen de nabestaanden uitsluitsel krijgen over hun familieleden die tijdens de bezetting door IS zijn verdwenen. 

Meest gelezen