Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

94-jarige SS-kampbewaker verschijnt voor Duitse rechter

In de Duitse stad Münster is het proces begonnen tegen een 94-jarige SS-kampbewaker. Johann Rehbogen was twee jaar lang een bewaker in het concentratiekamp Stutthof bij de huidige stad Gdansk. Daar werden 65.000 mensen vermoord. 

Johann Rehbogen was van 1942 tot 1944 SS-kampbewaker in het concentratiekamp Stutthof in Polen. In Münster begint vandaag een proces tegen hem.

De aanklagers hebben geen bewijs dat Rehbogen betrokken was bij een concreet misdrijf, maar door zijn rol als bewaker wordt de voormalige SS'er beschuldigd van medeplichtigheid aan moord. "Bewakers wisten wat er in het kamp gebeurde. Het vergassen van gevangenen en het verbranden van hun lijken kon niet verborgen blijven", zei een van de aanklagers tegen de WDR. In Stutthof werden meer dan 65.000 mensen om het leven gebracht. 

Rehbogen bevestigt dat hij een bewaker was, maar ontkent op de hoogte te zijn geweest van de gruwelijkheden die in het kamp plaatsvonden. Naar eigen zeggen vond Rehbogen het shockerend dat gevangenen voor zijn ogen door honger en ziekten crepeerden.

Pas in 2011 werd voor het eerst een kampbewaker veroordeeld zonder 'individueel schuldbewijs'. Daarvoor ging de Duitse justitie er van uit dat bewakers alleen konden worden veroordeeld als ze bij een concreet misdrijf betrokken waren, zoals het neerschieten van een gevangene. 

De rechtbank van München veroordeelde als eerste een SS-kampbewaker zonder 'individueel schuldbewijs'. Het Duitse Openbaar Ministerie ging daarna op zoek naar voormalige kampbewakers die nooit veroordeeld waren. Rehbogen is er daar één van.

Meest gelezen