Video player inladen...

"Ik kan niet in Turkije en België tegelijk zijn":  Limburgse vrouw probeert al jaar lang kleinkinderen terug te brengen

Terwijl hun moeder in Turkije een celstraf uitzit voor IS-lidmaatschap, wonen twee kinderen er in een appartement dat hun Limburgse grootmoeder huurt. De procedure om hen naar ons land over te brengen, verloopt moeizaam. Haar advocaat probeert nu via de rechter België te dwingen om de nodige papieren in orde te brengen. 

"Ik zou mijn kleinkinderen het liefst met me meenemen, zodat ik 24 uur op 24 voor hen kan klaarstaan", vertelt Rachma. "Ze horen thuis in België."

Maar zover is het nog lang niet. De Limburgse Rachma reist al een jaar lang op en af naar Turkije om haar twee kleinkinderen daar te bezoeken. Hun moeder, die lid was van IS, is veroordeeld voor terrorisme en zit er een gevangenisstraf van tien jaar uit. Al een jaar lang probeert Rachma om de kinderen over te brengen naar België. Daarvoor doet ze alles volgens het boekje.

Procedure

Kinderen van Belgische Syriëgangers die jonger dan tien jaar oud zijn, mogen volgens een besluit van de regering terugkeren naar ons land. Dat lijkt in de praktijk echter niet zo vanzelfsprekend. De kinderen moeten zich aanmelden in een Belgische ambassade en beschikken vaak niet over Belgische staatspapieren. 

Hoewel de familieband van de kinderen met Rachma is vastgesteld, blijft het wachten op dat staatspapier. Haar advocaat wil nu via de rechter België dwingen om dat in orde te brengen.

Voor de zonden van de vaders, vanavond om 21:20 op Canvas.

Meest gelezen