Stappentellers voor koeien en een tractor met een gps: zo ziet de boerderij van de toekomst eruit

Hoe ziet de boerderij van de toekomst eruit? Dat kan je vandaag al ontdekken in de Koeweidehof in Merchtem ontdekken. Eigenaars Bart en Marijke doen onder andere beroep op een zelfrijdende voederrobot, een gps-gestuurde tractor én stappenteller voor de koeien. 

135 koeien lopen er op de boerderij van Bart Vanderstraeten en Marijke d'Hertefelt rond. Die worden met de meest technische snufjes in de watten gelegd. "Het is fijn om de boerderij van de toekomst genoemd te worden, maar we doen het vooral om onze dieren in de beste omstandigheden te verzorgen", legt Marijke d'Hertefelt uit. "Zo worden ze automatisch gemolken, terwijl ze lekkere snoepjes krijgen. Er staan grote, draaiende borstels in de stal zodat ze zich kunnen laten masseren wanneer ze willen. En een stappenteller rond hun hals monitort elke beweging. Is een koe even niet actief, dan weten we dat er iets aan de hand is."

Zelfrijdende robots

Maar dat is niet alles: ook het eten wordt goed in de gaten gehouden. "Op de boerderij zie je overal rails op de grond. Die zijn voor de automatische voederrobot. 24 uur per dag rijdt die rond zodat onze dieren niets te kort komen."

En ook de tractor die er op het eerste zicht heel gewoon uitziet, verbergt een ingenieus systeem. "Op de kop van de tractor staat een bol die verbonden is met een scherm binnenin. Zo bespuiten we nooit dezelfde gewassen twee keer. Goed voor het milieu én onze portemonnée."

Elektriciteit uit mest

Op de boerderij van Marijke en Bart gaat er bovendien niets verloren. Overschotten van hun gewassen gaan naar de dieren en zelfs de mest wordt gerecupereerd. "Het gas dat vrijkomt, wordt opgevangen in een zogenoemde pocketvergister die het omzet in elektriciteit. Daarmee zou je een 20-tal gezinnen kunnen voorzien van stroom." 

De koeien van boederij Koeweidehof

Meest gelezen