Video player inladen...

Van Cauter trekt zich terug als kandidaat provinciegouverneur: "Men meende mij in diskrediet te moeten brengen"

Kamerlid Carina Van Cauter trekt zich terug als kandidaat voor het gouverneurschap in Oost-Vlaanderen. Dat heeft ze bekendgemaakt via het persagentschap Belga. Na de hele heisa over de benoeming van een opvolger voor gouverneur Jan Briers zegt Van Cauter dat ze haar reputatie als sterk parlementslid niet te grabbel wil gooien.

De benoeming van een nieuwe Oost-Vlaamse gouverneur is een waar zorgenkind voor de Vlaamse regering geworden, ondanks een nieuwe procedure die net de bedoeling had de benoeming te objectiveren. Van de 100 kandidaten waren er 15 gedistilleerd op een shortlist, en daaruit moet de Vlaamse regering een keuze maken.

Open VLD wilde Carina Van Cauter, maar Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans heeft de "apolitieke" Wim Leerman voorgedragen, directeur bij de stad Aalst. Vanmorgen had Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten zich boos gemaakt omdat de resultaten van het assessment waren gelekt. "De procedure is kaduuk", aldus Rutten.

Maar Van Cauter trekt zich nu dus terug, "met pijn in het hart". Ze is naar eigen zeggen ontgoocheld over het verloop van de procedure. "Er waren duidelijke spelregels afgesproken, maar die zijn blijkbaar onderweg plots veranderd. Daarenboven meende men mij ook nog eens persoonlijk in diskrediet te moeten brengen", klinkt het.

De Open VLD-politica zegt verder dat ze maar "één wens" heeft en dat is dat Oost-Vlaanderen "een gouverneur krijgt die deze rol met even veel passie en liefde invult als ik dat had willen doen. Oost-Vlaanderen verdient dat."

Of de terugtrekking van Van Cauter de zaak kan deblokkeren is voorlopig nog niet duidelijk.

Rutten: "begrijpt" beslissing

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten hield vanmorgen nog stevig vast aan de kandidatuur van Carina Van Cauter. "Als zij het niet wordt, dan is er geen gouverneur van Oost-Vlaanderen", klonk het. Rutten zegt nu begrip te hebben voor de beslissing van Van Cauter "om in deze omstandigheden haar kandidatuur voor het gouverneurschap in te trekken".

"Het is bijzonder jammer voor haar. En voor Oost-Vlaanderen", aldus nog Rutten. 

Lees hier de verklaring van Carina Van Cauter

Mijn liefde voor Oost-Vlaanderen is groot. Het was in de Oost-Vlaamse provincieraad dat ik voor het eerst de politieke microbe te pakken kreeg. Gedurende bijna twintig jaar mocht ik de Oost-Vlamingen dienen en bijstaan, eerst als provincieraadslid, dan als gedeputeerde en daarna als hun parlementslid. Ik heb dat altijd als een grote eer ervaren.

Toen de kans kwam om mij kandidaat te stellen voor het gouverneurschap van onze mooie provincie heb ik dan ook geen moment getwijfeld. Ik zou al mijn ervaring van de voorbije twintig jaar nog meer ten dienste kunnen stellen van de Oost-Vlamingen. Ik wou een verbindende gouverneur zijn, boven het politieke gewoel, een bruggenbouwer, met oog voor de belangen van alle Oost-Vlamingen zodat we samen onze provincie nog meer zouden laten schitteren.

Mijn kandidatuur maakte het bovendien ook mogelijk om het aantal vrouwelijke gouverneurs te verdubbelen. Want het is bijzonder jammer dat er vandaag slechts één van de vijf Vlaamse provincies wordt geleid door een vrouw.

Ik heb deelgenomen heb aan de procedure voor de aanstelling van een nieuwe gouverneur. Ik heb die doorlopen zoals vooropgesteld, ook met een assessment. Ik werd samen met veertien anderen geselecteerd voor een volgende ronde: een gesprek met de Vlaamse Regering, die gezamenlijk finaal een beslissing zou nemen, rekening houdend met alle elementen en competenties.

Wat volgde was echter een ontgoocheling. Er waren duidelijke spelregels afgesproken, maar die zijn blijkbaar onderweg plots veranderd. Daarenboven meende men mij ook nog eens persoonlijk in diskrediet te moeten brengen.

Dit is niet mijn aanpak. Daarom heb ik, met pijn in het hart, beslist om mijn kandidatuur als gouverneur voor Oost-Vlaanderen terug te trekken. Voor mij hebben respect, inhoud en kwaliteit altijd vooropgestaan. Die aanpak leverde mij enkele jaren geleden nog de titel op van 'beste parlementslid' - iets waar ik bijzonder trots op ben.

Ik heb maar één wens: dat Oost-Vlaanderen een gouverneur krijgt die deze rol met evenveel passie en liefde invult dan ik dat had willen doen. Oost-Vlaanderen verdient dat.

Intussen zal ik de Oost-Vlamingen niet in de steek laten. De komende periode zal ik met nog meer vuur en passie opkomen voor de belangen van onze provincie en van mijn provinciegenoten.

Ik wil iedereen die mij de voorbije tijd heeft gesteund oprecht danken, in het bijzonder mijn partijvoorzitter voor haar steun de jongste dagen en weken."

VIDEO: Bart Verhulst: "Volgens Van Cauter zijn de spelregels plots veranderd"

Video player inladen...

Meest gelezen