NICOLAS MAETERLINCK

D'Haeseleer vraagt rechtse gemeenteraadsleden om steun voor Forza Ninove

In Ninove doet Guy D'Haeseleer een oproep aan alle rechtse gemeenteraadsleden om Forza Ninove te steunen. Hij wil zo aan een meerderheid komen en alsnog een extreemrechtse coalitie op de been brengen, ondanks een veto bij de partijleiding van de drie andere partijen in Ninove. Huidig burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) zegt intussen dat ze eind november een coalitie wil zien, anders zal ze "haar verantwoordelijkheid nemen".

D'Haeseleer is al enkele weken aan zet in Ninove, waar hij naast zijn eigen fractie nog twee gemeenteraadsleden nodig heeft om een meerderheid te vormen. Omdat samenwerking met andere partijen is uitgesloten, lanceert D'Haeseleer, die ook voor Vlaams Belang in het Vlaams Parlement zit, een oproep aan "alle gemeenteraadsleden die vinden dat democratie over inhoud mag gaan".

"Ik doe een oproep aan alle rechtse verkozenen, van om het even welke partij, om de democratie te respecteren", aldus D'Haeseleer. Hij wil besturen met een klassieke meerderheid maar aast ook op gedoogsteun. "Veertig procent van de Ninovieters kan je niet negeren", klinkt het. Dat huidig burgemeester Tania De Jonge een tweede termijn als burgemeester ambieert zonder Forza Ninove "getuigt van grenzeloze arrogantie en hypocrisie", zegt hij.

Ninove dreigt de facto onbestuurbaar te worden indien Forza Ninove geen bijkomende handtekeningen verzamelt voor de voordrachtsakten. De drie andere partijen gaven twee weken geleden nog aan geen interesse te hebben in een bestuur waarbij alle partijen de krachten moeten bundelen om Forza Ninove van de macht te houden. Maar in een interview dinsdag zei De Jonge "haar verantwoordelijkheid te willen nemen" om een bestuur op de been te brengen indien D'Haeseleer eind november geen meerderheid heeft.

D'Haeseleer spreekt van "een verrottingsstrategie om in november te kunnen zeggen dat D'Haeseleer het niet kan." De burgemeesterskandidaat vindt dat De Jonge "zelf voor de patstelling heeft gezorgd door niet met ons te praten". Een anti-Forza Ninove-coalitie zou bestaan uit de zes overige partijen. "Die kunnen nooit een samenhangend bestuursakkoord schrijven", vindt D'Haeseleer.

      De kopman van Forza Ninove gaf eerder aan in alle discretie steun voor zijn project te zoeken, maar verandert nu het geweer van schouder en doet een openlijke oproep aan alle rechtse gemeenteraadsleden om Forza Ninove te steunen

Meest gelezen