Video player inladen...

Dedecker waarschuwt voor het autoritaire gevaar: "Er staat geen rem meer op, het blijft ontsporen"

De verkiezing van Donald Trump als president van Amerika in 2016 kwam voor Jean-Marie Dedecker niet als een verrassing. "Ik wist dat die golf op komst was", zegt hij in "De afspraak". Maar twee jaar later valt hem iets anders op, dat zich overal in de wereld afspeelt en dat volgens hem een echt gevaar vormt: "democratisch verkozenen, die autoritairder worden. En hoe autoritairder ze worden, des te meer steun ze krijgen. Daar zit geen rem meer op."

 Het parcours dat Trump de voorbije jaren heeft afgelegd in de Verenigde Staten is een voorbeeld van dat oprukkende autoritaire gezag, maar volgens Dedecker zijn er gelijkaardige tendenzen ook elders in de wereld, zowel extreemlinks als extreemrechts van het politieke spectrum: "Orban in Hongarije, Maduro in Venezuela, maar ook Salvini in Italië, die dreigt opnieuw een financiële crisis te veroorzaken in Europa."

Meest gelezen