© VRT - 2018

De frappantste momenten met Christoff in "Die huis": "Schlager ist geil, maar geen hoempapamuziek"

Eric Goens heeft schlagerzanger Christoff (De Bolle) ontvangen in zijn Zuid-Afrikaanse "Die huis". De waanzin voor Christoff en zijn groep KLUBBB3 (met Jan Smit en Florian Silbereisen) in Duitsland is enorm. De zanger werkt 7 dagen op 7. In de schaduwen van de wijngaarden van Wellington vindt Christoff rust en blijkt hij ondanks alle successen een eeuwige twijfelaar en eeuwig kwetsbaar. Wat u allemaal niet wist over "der Schüchterne" (de timide, red.), zoals ze hem in Duitsland noemen.

Hersentumor op zijn tiende

Christoff kampte op zijn tiende met hoofdpijn en evenwichtsstoornissen. "We hebben 1,5 jaar gezocht naar de oorzaak. Niemand wist het", vertelt de zanger die bij een eerste professor louter als studie-object diende. "Via-via zijn we dan bij een professor in Wilrijk terechtgekomen. Die keek in mijn neus en zei: "Ja ja, ik weet het, het is een tumor. We gaan dat opereren." Uiteindelijk werd de hersentumor via de neus verwijderd. "Ik ben een dag later wakker geworden en ik zag niets meer. Ze hebben mij een week lang in slaap gehouden en daarna geopereerd aan mijn ogen." Met het zicht van Christoff is het uiteindelijk goed gekomen. Hij durft het onomwonden een mirakel noemen.

Ik ben 2.000 procent zeker dat het een mirakel was

Christoff stond al op jonge leeftijd in contact met een zekere Rita, die hij als een tweede moeder, raadgeefster én helderziende beschouwt. "Zij had een mirakel beloofd. We zijn toen nog bij de paterkes gegaan en een van hen zei: "Het zullen niet de handen van de professor zijn, maar de handen van God die hem zullen leiden (bij de operatie)", aldus Christoff.  Exact dezelfde woorden gebruikte de professor ook ná de operatie: "De operatie is geslaagd. We zijn tot op het bot gegaan, maar het waren niet mijn handen maar Gods handen." Christoff gelooft tot op vandaag dat zijn genezing geen wetenschap was, maar een mirakel: "Ik ben 2.000 procent zeker."

Kop van Jut op school

De middelbare school is een zware dobber geweest voor de zanger. Christoff is 15 als hij verschijnt op tv met de "Soundmixshow": hij is kop van Jut. Eerst bij de leerkrachten, zijn medeleerlingen volgen automatisch. "Ik ben écht weggepest. Ik zakte van 90 procent voor economie naar 56 procent.  Als ik vroeg om mijn punten te zien, werd er schamper gelachen: "Hier onze BV." Ik zweeg dus", verduidelijkt Christoff.

Ik mocht drie maanden lang niet meer naar school van de dokter

De 100 dagen-viering in het middelbaar breekt hem finaal. "De zesdejaars organiseerden een show. Ik was ineens de rode draad doorheen de show... Het podium hing vol affiches van mij. Ik zie 600 mensen rondom mij zitten en met mij lachen. Ik ben in de auto gestapt en kon dagenlang niet meer praten. Ik mocht drie maanden lang niet meer naar school van de dokter. Ik kon het niet meer aan. Ik durfde gewoon niet meer."

The show must go on

Christoff blijft professioneel tot in de meest extreme omstandigheden toe. Zo poseert hij in de zomer van 2013 na een optreden met de glimlach met fans voor foto's, ook al kreeg hij luttele seconden ervoor te horen dat zijn moeder met spoed is opgenomen in het ziekenhuis. "Als er een vrouw de Nobelprijs verdient, is zij het wel. Zij stelt zich altijd ten dienste van een ander. A-l-t-i-j-d. Je wilt niet weten wat er toen in mijn hoofd omging", vertelt Christoff over die bewuste dag.

Je kan toch tegen die mensen niet "salut" zeggen?

Op het moment dat Christoff het slechte nieuws krijgt, is er een ploeg van het reportageprogramma "Koppen" aan het draaien. Op de beelden (zie hieronder) is te zien hoe groot de ontreddering bij Christoff is. Maar hij is plichtsbewust en wil -zoals altijd- niemand niet teleurstellen, zeker zijn fans niet. "Ik heb iedereen een hand gegeven. Mijn hart brak. Daar stonden mensen van ver aan te schuiven met bloemen, een kaartje of een doosje pralines omdat het mijn verjaardagsconcert was. Je kan toch niet tegen die mensen "salut" zeggen?"

Schlager ist geil

Het succes van Christoff met KLUBBB3 in Duitsland is fenomenaal. Naar "Schlagerboom" alleen al kijken acht miljoen Duitsers. Toch wil de zanger de mythe doorprikken dat schlagermuziek enkel polonaisemuziek is. "Als ik 1,5 uur optreed, heb ik één polonaiseliedje. Eén", benadrukt Christoff. "Iedereen heeft daar zo'n beeld van: "het is schlager dus we gaan daar een polonaise op doen." Nee! Is schlager hoempapamuziek? Nee!"

Is schlager hoempapamuziek? Nee!

De liefde voor KLUBBB3 is groot, de naam van het trio staat zelfs op Christoffs linkerpols getatoeëerd. Dat is het gevolg van een weddenschap. "Vorig jaar voelden we dat er iets borrelde na ons eerste album. Stel je voor dat we met ons album op één in Duitsland zouden staan?! Opeens werden we geroepen bij de grote baas van een Duitse tv-zender. We kregen van hem een trofee omdat we... op één stonden. Jan en Florian sprongen een gat in de lucht, ik werd bleek. De afspraak was immers dat we bij een trofee een tattoo zouden zetten."

Christoff had iets relatief kleins in gedachten: een tattoo die hij elegant zou kunnen verstoppen achter zijn horloge. "Jan is dat sjabloon stiekem gaan vergroten. En ik zag het en dacht Oh my god. Een tattoo "für die Ewigkeit"", besluit de zanger.

Meest gelezen