Archiefbeeld: Delphine Boël.

DNA-test koning Albert II haalt krantenkoppen tot in Rio en New York: "Ongezien in Belgische geschiedenis"

Een rechtbank die van een koning DNA eist om een vrouw al dan niet als zijn biologische dochter te kunnen erkennen, de internationale pers smult ervan. "Een koning of voormalige koning voor het gerecht slepen, is ongezien in de Belgische geschiedenis."

Het Brusselse hof van beroep besliste gisteren dat koning Albert II binnen drie maanden een DNA-staal moet afstaan in de zaak rond Delphine Boël. Boël vraagt al jaren aan het gerecht om erkend te worden als de biologische dochter van koning Albert II.

Internationale media zijn ook op het verhaal gesprongen. In de Britse pers schetsen onder meer The Telegraph en The Guardian de achtergrond van de kwestie: hoe het boek van Mario Danneels in 1999 het bestaan van de buitenechtelijke dochter van Albert II onthulde.

En ze rakelen quotes op uit het beruchte interview van Delphine Boëls moeder, barones Sybille de Selys Longchamps, uit 2013. "Het was een prachtige periode. Delphine was een liefdeskind. Albert was niet de vaderfiguur, maar hij was heel lief voor haar."

Koning Albert II, met op de achtergrond zijn echtgenote Paola.
Laurie Dieffembacq

"Belang van het kind"

De Spaanse krant El País citeert Marc Uyttendaele, een van de advocaten van Boël: "Als Albert II weigert zich aan de test te onderwerpen, kan dit worden beschouwd als een zeer duidelijke aanwijzing dat hij de vader is." De Catalaanse El Periódico herinnert er nogmaals aan dat een eerdere DNA-test Jacques Boël uitsloot als vader van Delphine.

In Brazilië schetst Globo de tevredenheid van Boëls advocaten met de "sterke bevestiging van het principe om te handelen in het belang van het kind".

Voor een claim op de troonopvolging is toestemming van de Belgische regering nodig

Guy Hiernaux, een van koning Alberts advocaten

De New York Times laat een van koning Alberts advocaten, Guy Hiernaux, aan het woord. Een koning of voormalige koning voor het gerecht slepen, is ongezien in de Belgische geschiedenis."

Volgens hem zou Boël, als bewezen wordt dat zij de biologische dochter is van Albert II, in theorie ook zijn adellijke familienaam, Van Saksen-Coburg en Gotha, kunnen aannemen. Voor een claim op de troonopvolging is toestemming van de Belgische regering nodig, zegt Hiernaux nog aan de Amerikaanse krant. "Maar zover zijn we nog niet."

Albert II heeft nu drie maanden om te reageren op het vonnis. De volgende etappe van de rechtszaak, zo schrijft France Info, ligt op 14 februari. 

Meest gelezen