Elektriciteit tot 90 euro duurder door uitvallen kernreactoren

Het uitvallen van de kernreactoren in ons land zal de elektriciteitsfactuur doen stijgen. Dat blijkt uit een rapport van energieregulator CREG in opdracht van premier Michel.

Momenteel is maar één kernreactor actief, de zes andere liggen stil door defecten of onderhoud.  Daardoor zijn de groothandelsprijzen voor elektriciteit de lucht ingeschoten. Om de weerslag op de elektriciteitsfactuur te becijferen, analyseerde de Creg de evolutie van de energiecomponent. Dat is het deel van de factuur dat slaat op de pure grondstof elektriciteit.

Tussen september en oktober is de prijs van die energiecomponent tegenover onze buurlanden voor een gemiddeld gezin gestegen met 38 procent, of een stijging op jaarbasis van 237 naar 327 euro. Met andere woorden: de totale jaarfactuur is negentig euro duurder geworden.

90 euro voor wie pas een vast contract heeft afgesloten

Maar die stijging geldt lang niet voor alle consumenten. Alleen wie tijdens de voorbije twee dure maanden een vast contract heeft afgesloten, zal die 90 euro echt voelen. 

Wie al vast contract had (zoals twee derde van de Belgen), zal van de hogere prijs minder merken. Maar het is niet uitgesloten dat de torenhoge prijzen van de voorbije twee maanden op termijn ook bij de hernieuwing van die vaste contracten zal worden verrekend.

Wie al een variabel contract had, zal voor drie maanden meer moeten betalen, gemiddeld zo'n 23 euro.

Los van de problemen met onze kernreactoren zijn de internationale marktprijzen dit jaar stevig geklommen. Die zullen de elektriciteitsfactuur sowieso al fors duurder maken.

Meest gelezen