Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Facebook blokkeert 115 verdachte accounts in de Verenigde Staten

115 Facebook- en Instagram-accounts zijn afgesloten aan de vooravond van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen. Ze zouden die mogelijk vanuit het buitenland proberen beïnvloeden.

Facebook maakt het bericht zelf bekend op zijn website: 30 Facebook-accounts en 85 Instagram-accounts zijn afgesloten uit voorzorg. Dat gebeurt na een tip van de Amerikaanse autoriteiten die vermoeden dat er iets mis is met de accounts.

Zo zijn er aanwijzingen dat er een buitenlandse organisatie achter de geviseerde accounts zit, die mogelijk de midterms, de tussentijdse verkiezingen, probeert te beïnvloeden.  In sommige gevallen zijn er links met pagina's in het Frans en het Russisch. 

Stemmingmakerij

Facebook nu zegt dat het gaat onderzoeken wie er achter de geblokkeerde acoounts zit.  De zaak ligt erg gevoelig nadat Rusland ervan beschuldigd wordt ook de recentste Amerikaanse presidentsverkiezingen te hebben beïnvloed via sociale media. 

"Amerikanen moeten er zich van bewust zijn dat buitenlandse krachten, en Rusland in het bijzonder, nog altijd aan stemmingmakerij doen en de meningen van kiezers proberen te beïnvloeden via acties die verdeeldheid zaaien." zeggen de federale autoriteiten in een mededeling. 

Meest gelezen