Gentse superflitspaal betrapt in 3 jaar tijd 86.000 overtreders

De superflitspaal Lidar, die de Gentse lokale politie sinds 8 oktober 2015 inzet in de uitgebreide zone 30 en daarbuiten, heeft de voorbije 3 jaar elke dag 78 overtreders betrapt. Met 3 miljoen gecontroleerde voertuigen en 86.000 vaststellingen komt men aan een overtredingspercentage van 2,8 procent. Met een minimumboete van 50 euro heeft het toestel al meer dan 4 miljoen euro opgebracht, voor een investering van 180.000 euro.

De politie wou met de speciale camera, die laser gebruikt in plaats van radar, efficiënter snelheidsovertredingen controleren. De superflitspaal, tegenwoordig door de lokale politie "Sammeke" genoemd, kan makkelijk gebruikt worden in nauwe straten waar andere flitscamera's gehinderd worden door reflecties van metaal afkomstig van trams of geparkeerde wagens. Daarnaast wordt de Lidar ook ingezet in de aanpak van verkeersoverlast of als extra sensibilisering aan scholen of ongevalsgevoelige locaties.

(Video onder: de superflitspaal in "Het Journaal" van 11 november 2015)

Video player inladen...

"Uit de cijfers van de voorbije jaren blijkt dat het aantal vaststellingen van de Lidar steeds meer daalt. Dit komt zeker niet omdat Sammeke minder werkt. Die trend wordt eerder veroorzaakt door het feit dat de Lidar intussen een bekend fenomeen is in Gent", zegt de lokale politie. "Anderzijds heeft het circulatieplan ongetwijfeld een uitwerking op de cijfers. Daarnaast zet de politie de Lidar ook meer en meer in op locaties waarover veel klachten binnen komen."

De politie kondigt de locatie van het toestel wekelijks aan op Facebook en Twitter, om "overdreven snelheid ook preventief aan te pakken". In de zone 30 wordt vanaf 37 kilometer per uur pv opgemaakt en van wie er sneller rijdt dan 67 kilometer per uur, kan het rijbewijs tijdelijk ingetrokken worden.

Meest gelezen