Video player inladen...

Gwendolyn Rutten (Open VLD): "Als Carina Van Cauter het niet wordt, is er geen gouverneur van Oost-Vlaanderen"

"Als Carina Van Cauter het niet wordt, is er geen gouverneur van Oost-Vlaanderen." Dat zegt Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten in "De ochtend" op Radio 1. Ze drijft daarmee de politieke druk op over de benoeming van de nieuwe Oost-Vlaamse gouverneur. N-VA schuift nog steeds de stadsdirecteur van Aalst, Wim Leerman, naar voren. 

Op 1 november ging de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Jan Briers, met pensioen. Om een opvolger te vinden, werd een open procedure georganiseerd. 108 kandidaten dienden zich aan, waarvan 15 de selectie doorstonden. De uiteindelijke keuze is aan de politiek, meer specifiek aan de Vlaamse regering. Maar de verschillende partijen bikkelen om de opvolger te mogen leveren. Voorlopig is beslist om arrondissementscommissaris Didier Detollenaere tijdelijk aan te stellen.

Open VLD houdt vast aan hun kandidaat, Kamerlid Carina Van Cauter. Maar volgens De Tijd scoorde Van Cauter minder goed in het selectieproces dan de kandidaat die N-VA naar voren schuift: Wim Leerman. Leerman is de stadsdirecteur van Aalst en is volgens N-VA als onafhankelijke kandidaat geschikt om de impasse te doorbreken. 

"Politiek manoeuvre"

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten is not amused dat De Tijd de details van de selectieprocedure heeft gepubliceerd. Ze spreekt van "een schending van de privacy" en een "politiek manoeuvre" om de liberale kandidaat te schaden. "Waar is men mee bezig?", zegt Rutten in "De ochtend" op Radio 1. "Als men zegt dat men de procedure wil volgen, dan moet men dat consequent doen. In de privé zou dit soort lekken regelrecht leiden tot ontslag.” Ze noemt de aanpak van het dossier dan ook "niet professioneel, zeker als ik zie wat vandaag op de straatstenen wordt gegooid.”

Procedure

Volgens Rutten werkt de procedure niet met een rangschikking, zoals het in De Tijd wordt voorgesteld. "Men had ook voor een andere procedure kunnen kiezen, zoals met een examen. Dan krijg je een rangschikking. Maar dat heeft de Vlaamse regering niet gedaan."

Tegelijk drijft Rutten de politieke druk op: "Ik vermoed dat deze hele procedure kaduuk is. Dan is er alle reden om naar de Raad van State te stappen", zegt ze. En als Carina Van Cauter toch geen gouverneur van Oost-Vlaanderen wordt? "Dan is er geen gouverneur", zegt Rutten.

Liesbeth Homans (N-VA), minister van Binnenlands Bestuur, houdt ondertussen ook vast aan haar kandidaat: "Wim Leerman scoorde het best op de zes competenties die de Vlaamse Regering heeft goedgekeurd", zegt Homans. Ze herhaalt dat ze hoopt dat Open VLD "tot rede komt". 

Bourgeois: "Dossier is net gedepolitiseerd"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) "betreurt de heisa die ontstaan is over een dossier dat gedepolitiseerd is". Maar zo "gedepolitiseerd" lijkt de huidige discussie niet. De opvolging van gouverneur Jan Briers verliep inderdaad via een open kandidatuur, maar draait nu toch uit op een politieke discussie tussen Open VLD en N-VA.

Bourgeois wijst erop dat de continuïteit van bestuur niet in het gevaar komt, omdat de regering een waarnemend gouverneur heeft aangeduid. Hij plant nu "verdere gesprekken" in de schoot van de regering.

Beluister hieronder het interview met Gwendolyn Rutten in "De ochtend" op Radio 1: 

Video player inladen...

Meest gelezen