Video player inladen...

Inwoners van fusiegemeente moeten naar gemeentehuis om adres te wijzigen

De 200.000 Vlamingen die in een fusiegemeente wonen zullen naar het gemeentehuis moeten om het adres op hun identiteitskaart te laten wijzigen. Dat heeft de Privacy­commissie beslist, schrijft Het Belang van Limburg. Ze krijgen daar een jaar de tijd voor. 

Vanaf 1 januari is het gedaan met Opglabbeek en Meeuwen-Guitrode. Vanaf dan wonen de inwoners van de Limburgse gemeenten in Oudsbergen, een nieuwe fusiegemeente. Vlaanderen telt vanaf januari zeven nieuwe fusiegemeenten.

De inwoners van zulke fusiegemeenten zullen het adres op hun identiteitskaart (of Kids-ID) handmatig moeten laten wijzigen. Ze moeten daarvoor naar het gemeentehuis, om de gemeente die geregistreerd staat op de chip van de kaart te veranderen. Dat heeft de Privacycommissie beslist. Inwoners krijgen daar een jaar de tijd voor. 

"Jammer dat mensen dat niet vanop afstand kunnen doen", zegt Lode Ceyssens (CD&V), die de nieuwe burgemeester van de fusiegemeente Oudsbergen wordt. "Vlaanderen heeft ons daarover tot 30 september in het ongewisse gelaten. Toen creëerde men de indruk dat alleen mensen van wie de straatnaam zou wijzigen naar het gemeentehuis moesten. Nu blijkt dat iedereen dat moet doen", zegt hij. "We zullen nu bekijken hoe we dat het best kunnen spreiden, zodat inwoners zo weinig mogelijk last ondervinden."

"Het gaat om een kleine administratieve kwestie", zegt de woordvoerder van het FOD Binnenlandse Zaken Koen Schuyten. "Er hoeft geen nieuwe identiteitskaart te worden aangevraagd. Enkel de gemeente en eventueel de straatnaam op de chip van de kaart moeten worden gewijzigd. Maar we hebben alle begrip dat dit vervelend kan zijn voor de inwoners."

Bekijk hieronder welke gemeenten fuseren en welke inwoners dus volgend jaar naar het gemeentehuis moeten: 

Meest gelezen