IS-kindsoldaten en grootouders op zoek: drie opmerkelijke momenten uit “Voor de zonden van de vaders”

Vanavond werd op Canvas de tweede aflevering van de Vranckx-reeks "Voor de zonden van de vaders" uitgezonden, waarin Rudi Vranckx enkele Belgische en Nederlandse ouders van IS-strijders volgt op zoek naar hun kleinkinderen. Dit waren de drie meest opmerkelijke momenten. (De integrale uitzending zelf vindt u op vrtnu.be.)

1. Grootvader Ali ziet geen toekomst voor zijn kleinkinderen in Syrië

Ali is de vader van Selin. Zij trok bijna vijf jaar geleden naar Syrië om zich later aan te sluiten bij IS. In oorlogsgebied beviel ze van twee kinderen, waarmee ze later op de vlucht sloeg toen het zogenaamde kalifaat begon in te storten.

Het zijn maar kinderen, hè. Ze hebben niet gevraagd om daar geboren te worden

Ali

Nu zit Selin samen met haar twee kinderen en haar moeder (intussen Ali's ex-vrouw) vast in een gevangeniskamp in Noord-Syrië. Grootvader Ali ziet geen toekomst voor zijn kleinkinderen in Syrië en hoopt dat ze zo snel mogelijk naar België kunnen komen. 

Videospeler inladen...

2. Akram, een ex-kindsoldaat van IS

IS leidde kinderen vanaf zes jaar op in trainingskampen. Naast hun eigen kinderen werden de rangen aangevuld met ontvoerde kinderen van Iraakse en Syrische burgers.

In een vluchtelingenkamp in Noord-Irak spreekt Rudi met een van deze ex-kindsoldaten. De elfjarige Akram was zo'n kind van gewone burgers dat door IS werd ontvoerd. Hij kwam met andere kinderen terecht in een trainingskamp waar hij met verschillende wapens leerde omgaan en militaire technieken kreeg aangeleerd.

Volgens psychologe Ganavisch Jafaar Mohammed heeft Akram voldoende begeleiding nodig om opnieuw normaal te functioneren.

Hij moet weer met andere kinderen kunnen spelen en een band opbouwen met zijn familie. Zo kan hij leren hoe belangrijk een familie en een gemeenschap zijn

De Belgische kleinkinderen waarover deze documentaire gaan zijn, één geval uitgezonderd, allen jonger dan zes en kregen dus geen opleiding. Voor het enige kind dat wel ouder is dan zes, zijn er geen aanwijzingen dat het een opleiding genoot.

Videospeler inladen...

3. Fatiha stapt naar de politie

Zowel de zoon als dochter van Fatiha vertrokken in 2013 naar Syrië. Terwijl haar zoon en schoonzoon al snel sneuvelden, bleven de vrouwen achter in het "kalifaat" met vijf kinderen. Wanneer Fatiha eindelijk te weten komt dat haar kleinkinderen in een gevangeniskamp in Noord-Syrië zitten, gaat ze meteen met het nieuws naar de politie. Ze zoekt al lange tijd samen met hen naar een oplossing.

Videospeler inladen...

Meest gelezen