Video player inladen...

Ivan De Vadder: "Benoeming gouverneur Oost-Vlaanderen ook na terugtrekking Van Cauter nog niet voor morgen"

Dat Open VLD-parlementslid Carina Van Cauter niet langer kandidaat-gouverneur is voor Oost-Vlaanderen maakt de benoemingsprocedure er daar toch niet eenvoudiger op. Dat zegt politiek journalist Ivan De Vadder in "Terzake". "De zaak is nog niet meteen opgelost, want Open VLD zal zich, los van "het postje", blijven verzetten tegen de benoemingsprocedure. Dit kan tot na de verkiezingen van volgend jaar duren."

"Voor Carina Van Cauter had laten weten dat ze haar kandidatuur zou intrekken, vermoedde ik al dat deze saga nog even kon duren. En eigenlijk is dit door haar beslissing niet veranderd", verklaart De Vadder.

De krant De Tijd heeft vandaag gegevens gepubliceerd uit de "assessment", dat is de selectieproef die Van Cauter en de andere kandidaat-gouverneurs hebben afgelegd. "Het gaat om enkele punten, waarop ze vergeleken wordt met andere kandidaten. Zaken die normaal niet zomaar op straat gegooid worden, duidelijk met de bedoeling om haar kandidatuur te schaden. Dat vindt Van Cauter zelf de moeite niet waard, zo heeft ze laten weten. Hiermee wordt de kans op een tweede vrouwelijke provinciegouverneur, naast Cathy Berx in Antwerpen, héél klein, zo merkt Van Cauter zelf nog op."

De Vadder is ervan overtuigd dat Carina Van Cauter zelf heeft beslist om een stap opzij te zetten. "Dat kwam erg onverwacht. Vanuit een persoonlijk aanvoelen dat ze dit er niet voor over heeft. En ik kan me voorstellen dat deze zaak haar persoonlijk gekwetst heeft. Dit komt dus niet vanuit Open VLD. Al bevrijdt deze beslissing de partij wel van het beeld dat Open VLD nu strijdt voor "een postje". Op deze manier kunnen ze hun pijlen volop richten op de aanwervingsprocedure zelf, waarover ze niet te spreken zijn."

Dit is geen manoeuvre vanuit Open VLD, wel een beslissing van Van Cauter zelf.

Ivan De Vadder, politiek journalist

Volgens De Vadder komt er daarom niet meteen schot in de zaak. "Als gevolg van de aanwervingsprocedure is er een kandidate afgehaakt. Dat is voor Open VLD een argument om te zeggen dat het in geen geval mogelijk is om via die procedure iemand te benoemen", zegt hij. "Het klopt dat Open VLD die aanwervingsprocedure mee heeft gewild. Maar de partij zal beweren dat ze eerder een geschiktheidsproef wilden, waarbij er nog beslissingsruimte was, los van de resultaten van de test. Nu geldt de proef als een examen met punten, waartegen Open VLD zich zal verzetten. Want dat staat haaks op de visie van de N-VA: die heeft de proef altijd beschouwd als een examen, waarbij de beste als gouverneur zou worden aangeduid."

En ook de recente verkiezingen van 14 oktober spelen een rol, volgens De Vadder. "Open VLD beschouwt Oost-Vlaanderen als een klassiek machtsbastion voor hun partij. Ze staan daar ook al van oudsher sterk. Leg daarnaast de minder goede verkiezingsresultaten van de N-VA in Oost- en West-Vlaanderen, dan merk je dat de verhoudingen tussen de Vlaamse coalitiepartners hierdoor veranderen. De strijd om de gouverneursbenoeming kan hiervan één van de gevolgen zijn."

Voor de carrière van Carina Van Cauter hoeft deze beslissing geen gevolgen te hebben. "Ze zit in de Kamer, en zal wellicht op een van de lijsten staan bij de verkiezingen van volgend jaar. Op menselijk vlak zullen er wonden geslagen zijn. Maar politiek is dan ook een hard vak."

Voorzitter Rutten "begrijpt" beslissing

Gwendolyn Rutten, die als voorzitter van Open VLD de kandidatuur van haar partijgenote vandaag nog fel verdedigde, heeft op Twitter gereageerd op de beslissing van Van Cauter. Ze laat weten dat ze begrip toont voor haar keuze, maar dat ze het jammer vindt "voor haar, en voor Oost-Vlaanderen". Nochtans zei Rutten eerder vandaag nog dat als Van Cauter het einde van de rit niet zou halen, dat er dan "geen gouverneur is".

En wat met de benoeming van Vanackere bij de Nationale Bank?

Een andere benoemingsprocedure waarover de laatste weken ophef is ontstaan, is die van voormalig CD&V-minister Steven Vanackere als gouverneur bij de Nationale Bank. "Als je bij de hele rits politieke benoemingen één kaartje uit het kaartenhuis haalt, dan dreigt het geheel in elkaar te storten. Er zijn meer linken tussen beide benoemingen dan je op het eerste zicht zou denken", zegt De Vadder. 

"Al lijkt de benoeming van Vanackere toch een pak dichterbij. CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet van plan om in te binden. In dat geval wordt Vanackere benoemd, zoals gepland. De conclusie is vooral dat dé politiek hier slecht uit komt. Nog geen maand na de verkiezingen draait het maar om één ding: de postjes."

VIDEO: bekijk hieronder het integrale gesprek met Ivan De Vadder in "Terzake"

Video player inladen...

Meest gelezen