Beeld van een straat op het eiland Zanzibar.

Klopjacht op homo's in Tanzania lijkt al te zijn ingezet: Politie pakt tien mensen op

Op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar zijn afgelopen weekend tien mannen opgepakt omdat ze ervan verdacht worden homo te zijn. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. De aanhoudingen volgen nog geen week nadat een vooraanstaand politicus had opgeroepen tot een klopjacht op homo's. 

Tanzania staat bekend om zijn vijandige houding ten opzichte van homo's. Homoseksualiteit is er illegaal. Wie schuldig wordt bevonden, riskeert tot 30 jaar cel. De anti-homoretoriek is toegenomen sinds John Magufuli in 2015 tot president werd verkozen. Een bondgenoot van de president, Paul Makondo, gouverneur van de commerciële hoofdstad Dar-es-Salaam, deed er vorige week nog een schepje bovenop door een klopjacht op homo's aan te kondigen.  

Een speciaal team bestaande uit agenten en mediadeskundigen zal koppels van hetzelfde geslacht proberen op te sporen en op te pakken. Burgers worden ook aangemoedigd om homo's te verklikken.

Het team zou deze week van start gaan, maar het plan oogstte internationaal woede en verontwaardiging. De Europese Unie riep haar ambassadeur in Tanzania terug en zei de achteruitgang van de mensenrechten en de rechtstaat in het Oost-Afrikaanse land te betreuren. De regering van Tanzania haastte zich te zeggen dat gouverneur Makondo in eigen naam had gesproken, en dat de plannen niet staan voor het regeringsbeleid. 

Amnesty International: "Weerzinwekkende aanval"

Toch zijn afgelopen weekend al tien mannen opgepakt die ervan verdacht worden homo te zijn. Dat heeft Amnesty International bekendgemaakt. De aanhoudingen volgde op een tip die de politie had gekregen over een homohuwelijk op het eiland Zanzibar, een semi-autonome regio van Tanzania. Volgens de politie werden de mannen aangetroffen "terwijl ze per twee bij elkaar zaten".

"Dit is een schokkend bericht nadat de regering had verzekerd dat niemand een doelwit zou worden of gearresteerd zou worden wegens hun eigenlijke of vermeende seksuele geaardheid en genderidentiteit", zegt Seif Magango van Amnesty International. "Deze weerzinwekkende aanval op de mensen van Tanzania die gewoon hun menselijke rechten uitoefenen toont hoe gevaarlijk de opruiende en discriminerende retoriek is die in de hoogste geledingen van de regering wordt gehanteerd."