KU Leuven huldigt Louis Tobback voor bijna kwarteeuw burgemeesterschap

Rector Luc Sels van de KU Leuven heeft vanavond in de Universiteitsbibliotheek aan burgemeester Louis Tobback de erepenning van de universiteit overhandigd als dank voor 24 jaar goede samenwerking tussen stad en universiteit onder zijn burgemeesterschap. Tobback kreeg ook het peterschap aangeboden van het boek "Die Cronyke van Brabant", een wiegendruk uit 1497 die de KU Leuven recent verwierf uit een privécollectie en wil restaureren.

Met deze erepenning wil de KU Leuven haar waardering uitdrukken voor het feit dat Tobback tijdens zijn burgemeesterschap steeds een constructieve partner was van de KU Leuven in tal van dossiers zoals de wetenschapsparken, studentenhuisvesting, ruimtelijke inbedding van de KU Leuven en Leuven Mindgate. Tobback is na onderzoeker Peter Piot en Robert Jan Smits, de voormalige directeur-generaal van de DG Research binnen de EU, de derde die dergelijke erepenning in ontvangst mag nemen.

In zijn toespraak vroeg Sels zich af hoe de afgelopen 24 jaar zouden gelopen zijn zonder Louis Tobback als burgemeester. "Het zou ongetwijfeld op vele vlakken net iets minder geweest zou zijn. Ik denk hierbij aan de hulp die de stad ons bood en die heel voelbaar was binnen de unief. Er zou ook minder vervlechting geweest zijn van de unief in de stad. Leuven zou minder stad van de wetenschap zijn dan dat ze vandaag is en minder internationaal georiënteerd. Ook de focus op kunst en cultuur in de stad, de erkenning van het belang van de geschiedenis en stedenbouw zou wellicht niet zo groot zijn", aldus Sels.

Meest gelezen