Kwaadmechelen krijgt kerk uit rozen

In Kwaadmechelen komt er dan toch geen glazen doorkijkkerk. De plannen zijn te duur, zegt burgemeester Dirk De Vis. Hij wil de Sint-Lambertuskerk nu volledig afbreken en de contouren ervan opnieuw optrekken met bomen en rozenstruiken.

De Sint-Lambertuskerk in de Hamse deelgemeente Kwaadmechelen verkeert is slechte staat en lokt nog nauwelijks gelovigen. En renoveren is te duur. Daarom gingen de kerkfabriek en de gemeente Ham op zoek naar een alternatieve invulling. Vorig jaar werd het plan gelanceerd om de middenbeuk af te breken en te vervangen door een glazen constructie.

Mooi maar te duur

"Maar die werkzaamheden zouden 2,5 miljoen euro kosten en ook de kosten voor het onderhoud van die doorkijkkerk zouden flink oplopen", zegt burgemeester Dirk De Vis. "Het was de bedoeling om de doorkijkkerk dan te verhuren. Bijvoorbeeld voor een huwelijkfeest. Maar uit onze berekeningen blijkt dat de opbrengsten de kosten niet kunnen dekken. Ham is het centrum van de wereld niet hé."

Plan B

De burgemeester en de kerkfabriek willen de kerk nu helemaal afbreken en opnieuw opbouwen met bomen en planten, zodat de contouren behouden blijven. "Ik denk dat zo'n rosarium of natuurkerk ook heel indrukwekkend kan zijn", zegt De Vis. "En zo'n groene kerk kan een tegengewicht zijn voor de verstedelijking van Kwaadmechelen. En kan aansluiten bij het park dat daar achterin wordt aangelegd."

Meest gelezen