Limburgse leerlingen maken via praktijkdag kennis met zorgsector

Vandaag hebben tientallen leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs kennis kunnen maken met beroepen uit de zorgsector. Dat deden ze tijdens de eerste zorgberoepenrally op twee locaties in Hasselt. “Dit soort kennismaking zal jongeren helpen kiezen,” zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Minder interesse, meer vacatures

De laatste drie jaar kiezen steeds minder leerlingen voor een studie in de zorgsector. “Jonge mensen hebben veel meer keuzemogelijkheid en zien veel perspectieven in tal van beroepen,” zegt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Langs de andere kant stijgen de vacatures in die sector en neemt de vergrijzing de komende decennia alleen maar toe. “In Limburg zullen heel wat mensen in de zorgsector binnenkort met pensioen gaan én het zorgaanbod zal alleen maar blijven groeien,” zegt Vandeurzen. Dat is alarmerend. Daarom organiseert het POM Limburg samen met een aantal zorginstanties de allereerste zorgberoepenrally in onze provincie.

Leerlingen warm maken

Heel wat leerlingen uit het 5e en het 6e middelbaar denken al volop na over hun studiekeuze voor het hoger onderwijs. De zorgberoepenrally probeert die leerlingen warm te maken voor een beroep in de zorgsector. “Er zal in de toekomst veel volk en talent nodig zijn in al de verscheidenheid van beroepen binnen de zorgsector,” zegt Vandeurzen.

Door verschillende doe-activiteiten in reële werkomgevingen nemen de leerlingen de rol in van bijvoorbeeld een verpleegkundige, een kinesist of een ergotherapeut. Door taken uit te voeren - zoals een reanimatie -  ervaren de leerlingen op die manier of ze over de juiste talenten beschikken. “Jongeren leren hier van mensen uit het vak wat het betekent om in de zorgsector te werken, wat de stage precies inhoudt en welke beroepen er allemaal zijn,” zegt Vandeurzen.

De leerlingen konden vandaag op twee locaties in Hasselt kennismaken met de sector. In de loop van de maand kunnen 500 leerlingen dat ook nog doen op drie andere plaatsen in Limburg: Heusden-Zolder, Genk en Overpelt. 

“Altijd vernieuwend”

De leerlingen lijken alvast erg enthousiast. “Ik heb bloed mogen prikken op een namaakarm en ik heb ook mogen ervaren hoe het is om met een wandelstok door het leven te gaan,” zegt Kobe.

De zorgberoepenrally heeft ook al zeker één nieuw zieltje gewonnen. “Ik wil volgend jaar graag vroedkunde studeren. Ik wil graag met kindjes werken en met mensen in het algemeen. Volgens mij is een job in de zorgsector altijd wel vernieuwend,” zegt Margot.

Meest gelezen