Videospeler inladen...

Michel Maus: “Wacht tot Europa zich gaat moeien met de fiscale voordelen in het voetbal”

Fiscaal expert Michel Maus (VUB) en politicus Jean-Marie Dedecker geloven niet dat er snel veel zal veranderen aan de fiscale voordelen die de voetbalclubs in ons land genieten. Dat maakten ze duidelijk in “De Afspraak”. Nochtans, zeggen beiden, is de crisis vandaag, met het onderzoek over witwassen en matchfixing, het uitgelezen moment. Want de kans is niet denkbeeldig dat Europa zich gaat moeien en de fiscale voordelen als illegale staatssteun zal beschouwen. Enkele opmerkelijke uitspraken.

Michel Maus: “Het laatste decennium heeft dat fiscale gunstregime voor de voetbalclubs aan de schatkist 1 miljard euro gekost.”

Jean-Marie Dedecker: “Bij Anderlecht betaalt de kuisvrouw meer belastingen dan de spelers.”

Michel Maus: “Marc Coucke (voorzitter van de Pro League, nvdr) is bang dat het voetbal een economisch kerkhof wordt, als de fiscale voordelen verdwijnen. Maar wat er gebeuren, denk je, als Europa dit als illegale staatssteun gaat bekijken? Dan mogen ze al die voordelen terugbetalen.”

Jean-Marie Dedecker: “De fiscale voordelen die de clubs genieten, moeten zogezegd deels teruggepompt worden in de jeugdwerking. Dat gebeurt niet. 65 procent van onze voetballers komen uit het buitenland, en meestal is dat goedkope import uit Afrika. Het voetbal is de meest gesubsidieerde tak van de economie.”

Michel Maus: “Nu plots zijn er wetsvoorstellen, maar ik denk niet dat er veel gaat veranderen, want voetbalbond, Pro League en politiek werken niet samen. Het is nochtans het moment om te veranderen, want de geesten zijn rijp. Maar als het te lang duurt, gaan die geesten rotten. Dus het is nu of nooit.”

VIDEO: bekijk hieronder het volledige gesprek met Jean-Marie Dedecker en Michel Maus in "De afspraak"

Videospeler inladen...

Meest gelezen