Onderzoeksschip Belgica krijgt opvolger, krijgen we eigen Boaty McBoatface?

Een nieuw schip voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen om wetenschappelijk onderzoek te doen op zee. Het bleek dringend nodig. Want het huidige schip dat voor die taak wordt ingezet, de Belgica, is al meer dan dertig jaar oud en is eigenlijk versleten. Het nieuwe onderzoeksschip kost 54 miljoen euro en zal groter zijn dan de Belgica. De aankoop is erg belangrijk om het wetenschappelijk onderzoek op zee te kunnen voortzetten.

De Belgica, het onderzoeksschip van de overheid dat onder meer toezicht houdt op de waterkwaliteit in de Noordzee, had eigenlijk al na 25 jaar vervangen moeten worden, maar het lastenboek werd pas vorig jaar uitgeschreven. De Belgica kost intussen handenvol geld aan onderhoud en kon door technische pannes ook een hele tijd niet uitvaren.

Het contract voor een opvolger is sinds begin juni rond. De oplevering is voorzien voor oktober 2020 en het hele project zal ongeveer 54 miljoen euro kosten. In ruil daarvoor krijgen de wetenschappers wel een groter schip."We gaan van 50 naar 70 meter lang", vertelt Lieven Naudts van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

"In volume wordt het schip 3 tot 4 keer groter", voegt Naudts er nog aan toe. Concreet gaat het om een verdubbeling van de laboratoriumruimte, die wordt uitgerust met de modernste wetenschappelijke apparatuur. Het nieuwe schip krijgt bovendien ook een stille motor, belangrijk voor visserijonderzoek.

Een Belgische Boaty McBoatface?

Een naam voor het nieuwe onderzoeksschip is er nog niet. Die zal worden gekozen na een wedstrijd voor leerlingen van het eerste tot vierde jaar secundair onderwijs. Zij kunnen nog tot 31 januari 2019 een filmpje insturen. Daarna kan het publiek een winnaar kiezen.

Hopelijk worden er op dat vlak wel lessen getrokken uit de saga rond Boaty McBoatface, het Britse onderzoeksschip, dat nu eigenlijk RRS Sir David Attenborough heet. In 2016 mocht het Britse publiek een naam voorstellen voor het onderzoeksschip. "Boaty McBoatface" kwam daarbij als winnaar uit de bus. Uiteindelijk is er toch voor gekozen om het schip naar de Britse documentairemaker Attenborough te noemen. Een van de kleine onderwaterrobotjes aan boord van het onderzoeksschip is overigens wél Boaty McBoatface gedoopt.

Meest gelezen