Ongeval filmen? Ga liever helpen: Nederlandse Rode Kruis-campagne schopt omstanders een geweten

Na het zoveelste incident met automobilisten die de ravage en slachtoffers van een ongeval filmden, lanceert het Nederlandse Rode Kruis een socialmediacampagne, zo meldt de NOS. "Een ongeluk is géén foto- of videomoment."

Filmende omstanders of automobilisten bij een ongeluk, de voorbeelden zijn legio in Nederland en België. Deze zaterdag nog kregen 45 Nederlandse chauffeurs een boete nadat ze een ongeval hadden gefilmd in het voorbijrijden. Vorig jaar liepen in ons land 200 filmende automobilisten tegen de lamp na een ongeval op de E40.

Voor hulpdiensten is het helaas dagelijkse kost, maar volgens een bevraging van het Nederlandse Rode Kruis vinden nochtans 9 op de 10 mensen het onaanvaardbaar om gewonden te filmen na een ongeluk.

Dat moet dus stoppen, vindt de hulporganisatie. Volgens het Rode Kruis kan je de tijd die je gebruikt om te filmen beter gebruiken om het noodnummer 112 te bellen of om de slachtoffers te helpen.

Ze start in Nederland een relatief expliciete campagne op sociale media, met een niet mis te verstane boodschap: "Een ongeluk is géén foto- of videomoment." Dit is het campagnefilmpje:

Meest gelezen