Vanvelthoven (SP.A) kritisch voor eigen partij: "Al paar jaar in verdomhoekje, moeilijk voor partij om daarover te komen"

Peter Vanvelthoven (SP.A) heeft zich kritisch uitgelaten over zijn eigen partij. "Ik denk dat we soms te veel zijn meegegaan in thema's van anderen. Heel het migratiethema, het thema veiligheid, dat ligt ons niet zo goed. We moeten proberen om op de nagel van een aantal sociale dossiers te blijven kloppen", zei de Lommelse burgemeester in "De Ochtend".

Binnenkort is Peter Vanvelthoven (SP.A) burgemeester af in Lommel. Exit de lokale politiek, zo besliste hij. Hij zal geen gemeenteraadslid meer zijn in de stad. Tegelijk sluit hij een terugkeer naar de nationale politie niet uit. "De kans is groot dat ik kandidaat ben. Ik doe graag aan politiek, ook in Brussel."

Over de SP.A: "We zitten in het verdomhoekje"

Zijn partij, SP.A, heeft het allesbehalve goed gedaan, zo geeft hij toe. "We zitten al een paar jaar in het verdomhoekje, waar andere partijen de schuld steken op de socialisten voor alles wat misgaat in de samenleving."

Daarbij spaart hij ook zijn eigen partij niet. "Ik denk dat we het slachtoffer zijn van die teneur, en dat het in de eigen partij moeilijk is om daarover te komen. Ik denk dat we soms te veel zijn meegegaan in thema's van anderen. Heel het migratiethema, het thema veiligheid, dat ligt ons niet zo goed. En dat zijn de thema's die spelen. Al is er ook wel verontwaardiging over iets als het fiscale, over de pensioenen. We moeten proberen om op de nagel van een aantal sociale dossiers te blijven kloppen. Maar we krijgen die thema's vandaag niet boven tafel. Dat zal de uitdaging zijn voor de komende maanden."

Heel het migratiethema, het thema veiligheid, dat ligt ons niet zo goed. En dat zijn de thema's die spelen

Peter Vanvelthoven

Aan de partij hangt onlosmakelijk een partijvoorzitter. De positie van John Crombez was na de verkiezingen van 14 oktober wankel, maar Vanvelthoven blijft wel achter hem staan. "Ik denk dat Crombez zijn best gedaan heeft, al denk ik niet dat het altijd gelukt is. Ik denk dat er geen twijfel over bestaat dat Crombez ook de voorzitter is die de volgende campagne zal doen (voor de verkiezingen in mei). Daarna zullen we bekijken en bepalen wie vanaf dan de partij zal leiden."

Herbeluister hier het gesprek in "De Ochtend"

Meest gelezen