N-VA en CD&V gaan in zee met Open VLD in Herent

Nadat de SP.A uit de nieuwe coalitie in Herent was gestapt, hebben de andere meerderheidspartijen N-VA en CD&V nu een akkoord gesloten om met Open VLD in zee te gaan. Er was sprake van onbestuurbaarheid, maar volgens burgemeester Astrid Pollers (N-VA) komt het zover niet.

Er bestond al een voordrachtsakte over de verdeling van de bevoegdheden met de handtekeningen van de schepenen van N-VA, CD&V en SP.A. Die akte kan niet meer gewijzigd worden voor 1 januari. Hierdoor zou Herent onbestuurbaar kunnen worden, maar volgens burgemeester Pollers is er geen probleem.

"De handtekeningen van de nieuwe coalitiepartner Open VLD worden er gewoon aan toegevoegd", zegt Pollers. Dat gebeurt tijdens de installatievergadering van het nieuwe bestuur in Herent op woensdag 2 januari 2019. "De handtekeningen van de SP.A-leden blijven er gewoon opstaan, maar worden irrelevant", besluit burgemeester Pollers.

Oppositiepartij Groen had voorgesteld om de komende twee maanden te gebruiken voor nieuwe gesprekken, in een rustige sfeer. Maar daar hebben N-VA en CD&V dus niet op gewacht.

SP.A stapt eruit

De coalitiewijziging komt er door het vertrek van de SP.A. "Op 14 oktober hebben we een zetel verloren en daardoor leek het voor onze partners moeilijk om ons stevig aan boord te houden", vertelt voorzitter en ex-schepen Jo De Clercq (SP.A). "Bovendien kregen we niet de schepenpost waar we op gehoopt hadden, dus zat er voor ons niets anders op dan de stekker eruit te trekken."

Meest gelezen