Tommy eerste dierenburgemeester van Kortrijk

In Kortrijk is de hond Tommy aangesteld als eerste dierenburgemeester van de stad. Het idee komt van dierenarts Joshua Dutré. Het is een symbolische functie die moet aantonen dat Kortrijk zich engageert voor dierenrechten.


Voor de eerste keer in België is een dierenburgemeester aangesteld. Die eer viel de hond Tommy te beurt in Kortrijk, waar de viervoeter een lint aangemeten kreeg door burgemeester Van Quickenborne en schepen van dierenwelzijn Herrewyn. De aanstelling, voor één jaar, komt er op aangeven van het Sprotjesfonds. Dat fonds werd opgericht door dierenarts Joshua Dutré nadat hij een zwaar mishandeld katje had binnengekregen.

Symbolische functie

In België is het de eerste keer dat een dierenburgemeester wordt aangesteld. In Amerika gebeurt het wel vaker. "Het is uiteraard een symbolische functie", zegt dierenarts Dutré. "Tommy zal geen overeenkomsten ondertekenen. Het is veeleer een statement van de stad dat ze zich daadwerkelijk voor dierenrechten wil engageren. We hopen dat andere steden en gemeenten nu ook een dierenburgemeester gaan aanstellen." De verkiezing van de nieuwe burgemeester, via sociale media, bracht bovendien ook nog centen op: zo'n 1.400 euro. Het Sprotjesfonds wil dat geld gebruiken ten voordele van dierenrechten en om mishandelde dieren op te vangen.

Meest gelezen